Розрекламований Трампом препарат збільшує ризик смерті у пацієнтів з COVID-19 - дослідження

Розрекламований Трампом препарат збільшує ризик смерті у пацієнтів з COVID-19 - дослідження

Фото: Associated Press

Препарат може спричинити серцеві ускладнення.

У США провели нове велике дослідження, у якому виявили, що розрекламовані Трампом протималярійні препарати погіршують стан пацієнтів з Covid-19.

Про це пише Science Alert.

Під час аналізу були вивчені дані про 96 032 госпіталізованих пацієнтів, 14 888 з яких отримували ті чи ті форми лікування хлорохіном і гідроксихлорохіном протягом чотирьох місяців. Дослідження проводилося дослідниками з Брігама і Жіночої лікарні в Бостоні. Це найбільше дослідження такого роду у пацієнтів з COVID-19.

У ньому вивчалися результати пацієнтів, яких лікували гідроксихлорохіном або гідроксихлорохіном із макролідним антибіотиком, хлорохіном або хлорохіном із макролідним антибіотиком. 

Автори не змогли знайти переваги такого лікування над тими пацієнтами, які не отримали жодної з комбінацій. Замість цього, дослідження показало збільшення частоти серцевих скорочень у тих, хто приймав ліки.

На початку пандемії препарат привернув увагу лікарів, експертів і адміністрації Трампа як потенційне лікування коронавірусів. Президент Дональд Трамп сказав, що він приймав гідроксихлорохін щодня протягом 10 днів.

Додаткові дослідження, однак, ставлять під сумнів ефективність препарату в лікуванні нового коронавірусу. Клінічні випробування, що відбувалися в Бразилії, були зупинені в квітні після сплеску смертності серед пацієнтів, які отримали препарат.

Препарат не був схвалений Управлінням з контролю за продуктами і ліками США для лікування COVID-19.

Два дослідження, опубліковані в Медичному журналі Нової Англії і Американської медичної асоціації, показали, що серед тисяч госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом ті, хто приймав протималярійні ліки гідроксихлорохін, не почувалися ліпше або гірше, ніж пацієнти, які цього не робили.

Нагадаємо, науковці тестуватимуть поширений тип ліків - альфа-блокатори, які можуть перервати цикл гіперзапалення, що виникає у разі зараження Covid-19, перш ніж воно почне рости.

Повʼязані теми:

Наступна публікація