Синоптикиня назвала причину північного сяйва в Україні та попередила про магнітні бурі

Синоптикиня назвала причину північного сяйва в Україні та попередила про магнітні бурі

Українці бачили в небі яскраві полярні сяйва / Фото: Associated Press

Українці спостерігали північне сяйво в рожевих і зелених кольорах.

Сильний геомагнітний шторм став причиною північного сяйва, яке напередодні спостерігали українці.

Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко.

"Нехитре дослідження каже, що причиною виникнення північного сяйва бувають магнітні бурі, які виникають через потужні викиди з Сонця. А на нашій любій Землі 23 квітня якраз відбувся сильний геомагнітний шторм, який і спричинив північне сяйво у нетипових локаціях. Таких, як Україна", - пояснила вона.

"Сьогодні й завтра ще спостерігатиметься підвищена геомагнітна активність, проте потроху вона йде на спад", - спрогнозувала Наталка Діденко.

Нагадаємо, жителі кількох областей України спостерігали дивне сяйво у небі, яке було дуже схоже на полярне сяйво. Це атмосферне явище мало рожевий та зелений відтінки. У ніч проти 24 квітня такі ж сяйва бачили і жителі центральних та південних штатів США. Виявилося, що Землю накрила одна з найпотужніших геомагнітних бурь, яка викликала появу полярних сяйв набагато південніше місць їхньої звичайної появи.

Увечері 23 квітня та вдень 24 квітня на Землі з'явилася дуже потужна геомагнітна буря, яка стала наслідком спалаху на Сонці та коронального викиду маси незадовго до вихідних, пише weatherboy.com. За даними Центру прогнозування космічної погоди США, геомагнітна буря мала рівень G4 за п'ятибальною шкалою оцінювання рівня потужності геомагнітних бурь.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація