Слабка стать. Новий коронавірус більше загрожує чоловікам, аніж жінкам: у чому причина

Слабка стать. Новий коронавірус більше загрожує чоловікам, аніж жінкам: у чому причина

Фото: Associated Press

Смертність серед чоловіків через нову коронавірусну інфекцію - 2,8% проти 1,7% - серед жінок.

Коронавірус, який спалахнув у Китаї, викликає занепокоєння в усьому світі. Відомо, що хвороба оминула одну із вразливих груп населення – дітей, але водночас становить особливу загрозу для людей середнього та старшого віку. Особливо чоловіків.

За словами вчених, низка чинників може працювати проти чоловіків. Серед них явища і суто біологічні, і ті, що криються в їхньому способі життя.

Рівень смертності

Цього тижня Китайський центр з контролю і профілактики захворювань опублікував поки що найбільший аналіз випадків інфікування коронавірусом. Дослідники виявили, що хоч заражених приблизно однакова кількість серед представників обох статей, але смертність серед чоловіків вища - 2,8% проти 1,7% серед жінок.

Цифри ґрунтуються на медкартах пацієнтів, і вибірка може не повністю відображати масштаби спалаху. Втім, подібне помічали і раніше.

Фото: Associated Press

Чоловіки більше страждали під час попередніх спалахів хвороб SARS (тяжкий гострий респіраторний синдром) і MERS (близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром), які також були спричинені коронавірусами. Приміром, 2003 року в Гонконгу під час спалаху SARS випадків інфікування серед жінок було зареєстровано більше, втім, рівень смертності серед чоловіків був на 50 відсотків вищим, згідно з дослідженням, опублікованим в Annals of Internal Medicine.

Близько 32 відсотків чоловіків, інфікованих MERS, померли, в порівнянні з 25,8 відсотка жінок. Молоді дорослі чоловіки також помирали частіше, ніж жінки, під час епідемії грипу 1918 року.

Фото: ТСН.ua

Безжальна природа

Коли справа доходить до імунної відповіді на інфекції, чоловіки – слабка стать. "Це патерн, який ми бачили під час багатьох вірусних інфекціях дихальних шляхів – у чоловіків наслідки можуть бути гіршими", - сказала The New York Times Сабра Кляйн, вчена, яка вивчає статеві відмінності під час вірусних інфекцій і реакції на щеплення в Школі громадської охорони здоров'я імені Джона Гопкінса в Блумбергу. "Ми бачили це у випадках з іншими вірусами. Жінки краще з ними борються", - додала вона.

Жінки також мають сильніші імунні реакції після щеплень і володіють потужнішими імунними реакції пам'яті, які захищають дорослих від патогенів, яким вони хворіли в дитинстві.

"В імунній системі у жінок є щось більш сильне", - каже докторка Джанін Клейтон, директорка Управління досліджень здоров'я жінок в Національних інститутах здоров'я.

Втім, за це жінки платять високу ціну: вони набагато більш схильні до автоімунних захворювань на кшталт ревматоїдного артриту і вовчаку, під час яких імунна система атакує органи і тканини свого ж організму.

Причини, з яких жінки мають більш сильну імунну відповідь, не зовсім зрозумілі, і дослідження цього все ще перебуває на ранній стадії, попереджають експерти.

Фото: Associated Press

Одна з гіпотез полягає в тому, що більш сильні імунні системи жінок дають переваги для виживання нащадкам, які вбирають з материнського грудного молока антитіла, що допомагають запобігти хворобам, доки їхня власна імунна система ще розвивається.

Також це може бути пов'язано з біологічними факторами, включно з жіночим статевим гормоном естрогеном, який, ймовірно, відіграє роль в імунітеті, і тим фактом, що жінки є носіями двох Х-хромосом, які містять пов'язані з імунітетом гени. Чоловіки ж – лише однієї.

Експерименти з мишами та коронавірусом, що викликає SARS, виявили, що самці були більш сприйнятливі до інфекції, ніж самки, причому ця різниця збільшувалась з віком. У самців мишей атипова пневмонія розвивалася за слабкіших вірусних впливів, вони демонстрували нижчу імунну відповідь, а вірус повільніше виводився з їхніх тіл. За словами доктора Стенлі Перлмана, професора мікробіології в Університеті Айови, який був старшим автором дослідження, самці мишей мали серйозніші пошкодження легенів і померли швидше.

Коли дослідники блокували естроген у інфікованих самок або видаляли їм яєчники, рівень смертності зростав. Втім, блокування тестостерону у мишей-самців не мало жодного впливу, вказуючи на те, що естроген може відігравати захисну роль.

"Це перебільшена модель того, що відбувається з людьми", - сказав доктор Перлман. "Відмінності між чоловіками і жінками тонкі – у мишей вони помітніші".

Куріння та нехтування миттям рук

Повсякденні звички, які мають статеві відмінності у різних культурах, також можуть відіграти свою роль у тому, як організм долає інфекцію.

Приміром, у Китаї проживає найбільша кількість курців в світі – 316 мільйонів чоловік, що складає майже третину курців в світі і 40% споживачів тютюну. Втім, з-поміж китайських жінок курять лише трохи більше 2% порівняно з понад половиною чоловіків.

Також у Китаї діабет II типу та високий кров'яний тиск частіше можна зустріти у чоловіків, а це збільшує ризик ускладнень після зараження коронавірусом. Рівень виникнення хронічного обструктивного захворювання легень майже вдвічі вищий у чоловіків у Китаї, аніж у жінок.

У Сполучених Штатах жінки активніше за чоловіків звертаються по медичну допомогу. Як зазначається, у неопублікованих дослідженнях китайські медики підкреслювали, що пацієнти, чий діагноз був поставлений не вчасно, або ті, хто потрапляв до рук лікарів вже з важкою пневмонією, більше ризикували померти через хворобу.

Фото: Associated Press

Дослідження, в якому було проаналізований 4021 пацієнт з коронавірусною інфекцією, виявило важливість раннього виявлення хвороби, особливо у літніх чоловіків. Але чоловіки потрапляли до лікарень з симптомами хвороби, які прогресували сильніше.

За словами експертів, збір і аналіз даних статевої відмінності у впливі вірусу важливі як для вчених, які вивчають його, так і для широкого загалу.

Наприклад, від самого початку спалаху хвороби представники галузі охорони здоров'я підкреслювали важливість правильного і ретельного миття рук для запобігання інфекції. Але деякі дослідження показали, що чоловіки – навіть працівники охорони здоров'я – рідше миють руки або використовують мило, ніж жінки, сказала докторка Кляйн.

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Спалах коронавірусу в Європі

Спалах коронавірусу в Європі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація