Солодкі напої можуть на 20% збільшити ризик появи серцево-судинних захворювань у жінок

Солодкі напої можуть на 20% збільшити ризик появи серцево-судинних захворювань у жінок

Фото: Pexels

Дослідження проводили від 1995 року.

Вживання одного або декількох солодких напоїв на день збільшувало ймовірність серцево-судинних захворювань у жінок на 20% порівняно із тими, хто рідко або ніколи не пили солодкі напої.

Про це дослідження пише Eurek Alert.

У дослідження каліфорнійських експертів було включено понад 106 тис. жінок із середнім віком 52 роки, у яких не було діагностовано захворювання серця, інсульту або діабету, коли вони були включені в дослідження.

Жінки повідомляли, скільки і що вони випили, за допомогою опитувальника за продуктами харчування. Дані госпіталізації у всьому штаті використовувалися для визначення, чи перенесла жінка серцевий напад, інсульт або операцію з відкриття закупорених артерій. Жінки з найвищим споживанням цукровмісних напоїв були молодші, серед них частіше бувають нинішні курці, страждають ожирінням і рідше їдять здорову їжу.

"Хоча дослідження носить обсерваційний характер і не доводить причини і наслідки, ми припускаємо, що цукор може збільшити ризик серцево-судинних захворювань. Він підвищує рівень глюкози і концентрації інсуліну в крові, що може підвищити апетит і привести до ожиріння, а це головний фактор ризику серцево-судинних захворювань", - говорить провідна авторка дослідження Шеріл Андерсон.

Експертка також додала, що занадто високий рівень цукру в крові пов'язаний із окислювальним стресом і запаленням, інсулінорезистентністю, нездоровим профілем холестерину і діабетом 2 типу, станами, які тісно пов'язані з розвитком атеросклерозу, повільним звуженням артерій, що лежать в основі більшості серцево-судинних захворювань. 

Американська асоціація кардіологів рекомендує обмежити кількість цукру до 100 калорій на день (6 чайних ложок цукру або 25 грамів) для жінок і не більше 150 калорій на день (9 чайних ложок цукру або 38 грамів) для чоловіків. Підсолоджені цукром напої є найбільшим джерелом додаткового цукру в американській дієті; типова пляшка звичайної соди об’ємом 0,3 л містить 130 калорій і 8 чайних ложок (34 грами) цукру.

Нагадаємо, люди, які уникають вживання м'яса, як правило, мають гірше психологічне здоров'я, ніж ті, хто мають у раціоні м'ясо, згідно з новим дослідженням. Воно показало, що вегетаріанці і вегани більш схильні до ризику розвитку депресії, тривоги і самопошкодження. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація