Сонце під мікроскопом. Астрономи зі США зробили найбільш детальні в історії фото поверхні Сонця

Фото: NSO / AURA / NSF

На фотографіях вперше видно об'єкти розміром до 30 кілометрів.

Американський телескоп DKIST зробив найбільш детальні в історії фотографії поверхні Сонця, повідомила в середу, 29 січня, пресслужба Національного наукового фонду США.

"Магнітне поле Сонця поки залишається головним наріжним каменем для нас. Для розкриття всіх найважливіших його таємниць ми маємо не тільки роздивитися його дрібні деталі з відстані в 150 млн км, а й дуже точно виміряти силу і спрямованість магнітного поля", - зазначив керівник проєкту DKIST Томасс Ріммел.

Фото: NSO / AURA / NSF

На фотографіях вперше видно об'єкти розміром до 30 кілометрів. Вивчення отриманих знімків допоможе астрономам розшифрувати дані, які зонд Parker Solar Probe збирає під час прольотів через атмосферу Сонця.

Сонце – це куля з плазмою, що кипить, верхні шари якої постійно "перемішуються", що в поєднанні з високою електропровідністю його матерії створює сильне магнітне поле.

Фото: NSO / AURA / NSF

Лінії цього поля часто виходять за межі більш щільних шарів Сонця і розриваються, що призводить до появи плям, спалахів і потужних корональних викидів, потенційно здатних знищити цивілізацію і все життя на Землі.

Учені поки не можуть точно сказати, як саме виникають ці катаклізми, а також розкрити причини того, чому атмосфера світила в кілька тисяч разів гарячіша за його поверхню.

Відсутність розуміння природи всіх цих феноменів, як зазначив Ріммел, пов'язана з тим, що для відповіді на ці астрофізичні загадки потрібно "бачити", як влаштовано магнітне поле Сонця біля його поверхні в найдрібніших деталях.

Телескоп DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope) -  унікальний чотириметровий телескоп, створений спеціально для спостережень за Сонцем. Його будівництво на вершині сплячого вулкану Халеакала почалася ще 2013-го року і завершилася лише кілька тижнів тому.

Фото: NSO / AURA / NSF

Найближчим часом Ріммел і його команда планують підвищити точність роботи DKIST, а також почати спільні спостереження з Parker Solar Probe і європейської місією Solar Orbiter, запуск якої намічений на початок лютого.

Нагадаємо, торік, 10 квітня, міжнародна група астрофізиків представила першу в історії фотографію чорної діри, а точніше – її горизонту подій. Зображення діри в центрі галактики M87 у сузір'ї Діви – результат декількох років обробки даних, отриманих радіотелескопами із усієї планети. 

Вченим вперше в історії вдалося сфотографувати ореол світла навколо чорної діри

Вченим вперше в історії вдалося сфотографувати ореол світла навколо чорної діри
 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація