SpaceX відправить у космос генетично модифіковану "могутню мишу"

SpaceX відправить у космос генетично модифіковану "могутню мишу"

Тварина полетить на борт Міжнародної космічної станції.

Компанія Ілона Маска SpaceX відправить на Міжнародну космічну станцію (МКС) корабель з більш ніж двома тоннами вантажу і одним незвичайним "пасажиром" - генетично модифікованою мишею. Про це у четвер, 5 грудня, повідомляє CNN.

Корабель SpaceX з капсулою Dragon відправиться з космодрому у Флориді до МКС. До станції він прибуде через три дні – у неділю. Генетично модифікована миша, яку в американській пресі часто називають "могутньою", була вирощена в лабораторії в штаті Мен.

Космічний центр NASA ім. Кеннеді на сторінці в Тwitter анонсував 19 місію SpaceX.

Тварина має допомогти вченим зрозуміти, як в космосі людина втрачає м'язові та кісткові тканини і як саме відбувається цей процес. "Могутній миші" доданий набір генів, відповідальний за прискорення росту м'язової маси. Нагадаємо, кілька років NASA вже проводив подібний експеримент, але з людьми.

У дослідженні тоді взяли участь двоє ідентичних близнюків - Марк і Скотт Келлі. Обидва неодноразово були учасниками короткострокових місій NASA, однак у 2011-му Марк пішов на пенсію, а Скотт продовжив займатися дослідженням космосу.

У 2015 році, в рамках дослідження, метою якого було вивчити вплив тривалого перебування в космосі на здоров'я людини, чоловік вирушив у найдовшу в практиці NASA місію.

Протягом 340 днів на борту Міжнародної космічної станції Скотт Келлі збирав дані про себе – брав зразки аналізів крові і сечі, грав у комп'ютерні ігри, щоб протестувати пам'ять і реакцію тощо. Те ж саме на Землі робив і Марк. Той факт, що брати є ідентичними близнюками і мають однакову ДНК, дозволив вченим оперативно відслідковувати будь-які зміни, які відбувалися з організмом Скотта.

З'ясувалося, що за рік у космосі деякі клітини ДНК космонавта піддалися мутації, діяльність імунної системи активізувалася, а у мікробіомі з'явилися нові види бактерій. Зате з показниками Марка все було гаразд. А тому – ці зміни були викликані саме перебуванням космонавта на орбіті.

Які ще відкриття були зроблені під час цього експерименту, а також про мутації Скоттта – читайте в докладному матеріал ТСН.uа.

Як повідомлялося раніше, 11 листопада компанія SpaceX з допомогою ракети Falcon 9 запустила чергову групу з 60 супутників Starlink. Важливо, що для цієї місії застосували перший ступінь ракети Falcon 9, яка вже тричі побувала у космосі. SpaceX уперше вдалося використовувати ракету четвертий раз. Разом з цим SpaceX уперше повторно використовувала головний обтічник ракети.

Три групи мишей відправили у космос для участі в експерименті на МКС

Три групи мишей відправили у космос для участі в експерименті на МКС

SpaceX запустила ракету Falcon 9 з 60 мінісупутниками, які важать чотири тонни

SpaceX запустила ракету Falcon 9 з 60 мінісупутниками, які важать чотири тонни

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація