США збирається озброїти свою армію революційними конвертопланами

США збирається озброїти свою армію революційними конвертопланами

Концепт AVX Aircraft JMR / Фото: hotdigitalnews

Нова машина повинна об'єднати в собі переваги літака і вертольота.

Командування армії США оголосило про швидке оприлюднення результатів тендеру щодо створення новітнього армійського конвертоплана. У тендері взяли участь компанії Bell Helicopter, AVX Aircraft, Karem Aircraft і консорціум Boeing/Sikorsky, які продемонстрували Міноборони США свої концепти нової машини. Результат конкурсу буде оголошений наприкінці серпня або на початку вересня, коли стане відомо назви двох переможців, які продовжать розробку своїх проектів.  

Компанія Bell Helicopter, яка відома створенням справжнього символу в'єтнамської війни вертольота UH-1 Iroquois, запропонувала США конвертоплан V-280 Valor. Варто зазначити, що у Bell Helicopter досить великий досвід роботи з цими машинами, саме Bell у співпраці з Boeing створили перший серійний конвертоплан V-22 Osprey.

V-280 Valor від Bell Helicopter / Фото: gruntsandco

Особливостями нового V-280 Valor стало впровадження міцних композитних матеріалів, які повинні максимально полегшити літальний апарат, так весь корпус конвертоплана буде вироблений з композиту. Крім того, конструктори змогли залишити двигуни нерухомими, повертаючи на 90 градусів лише самі гвинти, що спростило конструкцію крила. Такі рішення дозволили значно знизити витрати на виготовлення машини.

V-280 Valor зможе розвинути швидкість близько 520 км/год, при бойовому радіусі у 1,5 тисячі кілометрів. Конвертоплан зможе перевозити до 11 десантників у повній екіпіровці, а загальна вантажопідйомність оцінюється у 4,5 тонни.

 

Концепт від Boeing/Sikorsky / Фото: sikorsky

Консорціум Boeing/Sikorsky зосередив свої зусилля на новій схемі вертольота, обладнавши його штовхальним гвинтом, що має збільшити швидкість польоту.За основу розробники взяли експериментальну модель Sikorsky Х2, якій належить рекорд швидкості у 460 км/ч. В цілому, представлений консорціумом проект, що отримав назву JMR-TD, має схожі риси з основним вертольотом армії США UH-60 Black Hawk, який отримав нові гвинти. Приблизна швидкість цієї машини становить 425 км/год, місткість у 11 осіб, при загальній вантажопідйомності у 4 тонни.

Аналогічні схеми запропонували менш відомі компанії. Так, AVX Aircraft показала концепт вертольота з двома штовхальними гвинтами, а Karem Aircraft вийшла на тендер з проектом конвертоплана з поворотними двигунами, але більшою місткістю, ніж проект від Bell Helicopter.

Обраний конвертоплан повинен замінити V-22 Osprey / Фото: wikimedia.org

Перший політ двох обраних прототипів, за умовою тендера, має відбутися через три роки. Судячи з усього, армія США завдяки цим випробуванням зможе визначити, яка зі схем більш конкурентоспроможна і краще відповідає висунутим вимогам. Серійне постачання нового літального апарата повинне стартувати не пізніше 2030 року.

Нагадаємо, що у Львові виготовляють новітню бронетехніку, яку відправляють на Схід України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація