Стали відомі лауреати Нобелівської премії з хімії

Стали відомі лауреати Нобелівської премії з хімії

"Нобеля" розділили троє вчених.

Сьогодні, 3 жовтня, Нобелівську премію з хімії розділили вчені Френсіс Арнольд за направлену еволюцію ферментів та Джордж Сміт з Грегорі Вінтером за дослідження пептидів та антитіл.

Про це Нобелівський комітет повідомив у Twitter.

Френис Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів. У послідовність генів випадковим чином вносяться мутації, після чого обирається білок з потрібними властивостями - наприклад, з підвищеною активністю. Зазначається, що отримані від спрямованої еволюції ферменти можна застосувати фактично усюди - від виробництва біопалива до фармацевтики. 

Фаговий дісплей, за який отримав премію Сміт - це лабораторный метод дослідження взаємодій білків з іншими білками, пептидними послідовностями та ДНК, який заснований на використанні бактеріофагів для співставлення білків та генетичної інформації, що кодує їх.

Своєю чергою Вінтер застосував цей метод для виробництва нових фармацевтичних препаратів. Так, за допомогою фагового дисплею можна продукувати антитіла, здатні нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням та вилікувати метастазний рак.

Раніше також були оголошені лауреати з фізики та медицини. Цього тижня щодня Нобелівський комітет оголошуватиме по одному лауреату у кожній з галузей. Щоправда, цього року не буде вручено Нобелівської премії з літератури через сексуальний скандал.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Нобелівський тиждень
Наступна публікація