Стали відомі причини провалу російсько-європейської марсіанської місії

Стали відомі причини провалу російсько-європейської марсіанської місії

Фото: Reuters

Модуль став падати з висоти двох-чотирьох кілометрів від поверхні Марса.

Найбільш імовірною причиною провалу російсько-європейської місії ExoMars-2016 став комп'ютерний збій.

Про це Nature News повідомив координатор проекту Хорхе Ваго з Європейського космічного агентства.

Фахівець зазначив, що отримані дані вказують на некоректну роботу програми під час спуску десантного модуля Schiaparelli, що тривав шість хвилин. Помилка виникла, за словами Ваго, на п'ятій хвилині, коли апарат раніше часу відкинув захисний щит і випустив парашути. Двигуни малої тяги Schiaparelli повинні були включитися на півхвилини перед посадкою, а відключитися, коли відстань між апаратом і поверхнею планети складе кілька метрів.

Агрегати між тим пропрацювали три секунди, після чого відключилися. Вчений вважає, що причиною цього стала помилка комп'ютера.

Спусковий модуль, як зазначає Ваго, став падати з висоти двох-чотирьох кілометрів від поверхні Марса і на швидкості більше 300 кілометрів на годину розбився об поверхню Червоної планети.

Раніше повідомлялося, що космічний зонд "Скіапареллі" сів на поверхню Марса, але поки невідомо, що з ним сталося після цього.

Модуль увійшов в атмосферу Марса на висоті близько 122,5 км зі швидкістю близько 21 000 км/ч. Парашут розкрився на висоті близько 11 км при швидкості біля 1650 км/ч.

Європейське космічне агентство “загубило” зонд, що мав досліджувати поверхню Марса

Європейське космічне агентство “загубило” зонд, що мав досліджувати поверхню Марса

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація