STEM-освіта для дитини: застосовуємо знання на практиці Новини компаній

STEM-освіта для дитини: застосовуємо знання на практиці

Що таке STEM? Це абревіатура з початкових літер слів Science – наука, Technology – технології, Engineering – проектування, Math – математика.

За STEM методикою, в центрі уваги знаходиться практичне завдання чи проблема. Діти вчаться знаходити шляхи вирішення не в теорії, а прямо зараз шляхом спроб та помилок.

Чому цей підхід такий популярний в США, Британії, європейський країнах? Як на мене, через свою прикладність та практичність. Дитина отримує знання тут же застосовуючи їх в практичній діяльності. А це забезпечує краще розуміння, бо дитина це проробляє сама, відчуваючи й досліджуючи.

Ось як  STEM працював у нас. Мій син захоплюється біологією. Мікроби ми вже придбали для дослідження, треба ще прибиральник. І от я приношу додому конструктор-прибиральник, який потрібно забрати.

Директор департаменту дитячої літератури видавництва “Ранок” Наталія Коваль

Отже, перший крок STEM – Science. Я показала дитині коробку і сказала – будемо виготовляти робота. Починаємо із дослідження, знайомства. Для чого потрібний робот?

Яка від нього користь?

Що може робити робот-прибиральник?

Які деталі неодмінно у нього мають бути?

Ми формуємо уявлення про об’єкт, намагаємося дослідити, яким він може бути і для яких функцій.

Technology – знайомимося з процесом створення робота та інструментами. Для цього вивчаємо технологічну карту (схему-опис) та готуємо деталі для з’єднування: розпаковуємо, виймаємо з шаблонів, розкладаємо на групи. 

Engineering - переходимо до проектування: складання того самого робота із наданих деталей. Син активно допомагає, показуючи за картою, де має розміщуватися той чи інший елемент. А ще – спрощує пошуки деталей, чим вам не оптимізація.        

Math – вже під час проектування робота доводилося перевіряти  через лічбу, чи така, як потрібно, кількість опор. Потрібно було виміряти відстань між опорами, вона теж має бути однаковою. Блоки з живленням також мають розміщуватися на певній відстані від головного блоку, інакше неправильно розкладуться проводи і робота не можна буде привести до дії.

Ось так, під час звичайної конструкторської гри працює STEM. І насправді цей метод можна використовувати під час більшості активностей дитини. Наступного разу використаємо STEM під час готування вранішніх млинців.

Science – опишемо інгредієнти для млинців, їх властивості.

Technology – підготуємо усе обладнання, повторимо послідовність дій приготування.

Engineering – зробимо тісто й почнемо випікати.

 Math – розділимо млинці на групи за кількістю: певна кількість піде на сніданок кожному члену родини. Решта піде на млинцевий пиріг, виходячи з того, що на млинцевий пиріг має залишитися не менше 10 готових млинців.

Ось так!

Знання про науку, технології, проектування та математику можуть бути отримані або розширені з гарною книгою. Тому ловіть цікавенний список дитячих STEM книг від видавництва “Ранок”.

Science книги, з якими дитина зможе дослідити планети, природу, зазирнути у найглибші надра Землі. Для цього підійдуть такі книги: “Несподівана дружба у природі”, “Крутезна інфографіка. Анатомія”, “Звідки в крані вода”.

Technology книги, з якими дитина зможе побачити технологічні досягнення сучасності та минулого, порівняти, зробити висновки. Для цього підійдуть такі книги: “Енциклопедія сучасного транспорту. Інфографіка”, “Історія літаків”, “Я обираю професію”.

Engineering книги, які заохочують дітей будувати, конструювати та створювати, використовуючи для цього навіть повсякденні речі. Для цього підійдуть такі книги: “Мегабудівництво”, “Казкове містечко”, АРТ-малювалка.

 Math книги, з якими дитина краще освоїть математичні дії та захопитися математикою. Для цього підійдуть такі книги: “KUMON. Учимося додавати.Прості завдання”, “АРТ Магія з лупою. Розв’язую задачки”,  “АРТ. Число і цифра. Енциклопедія-комікс ”.

Тож, тестуйте STEM книги та діліться своїми знаннями.

Наталія Коваль – директор департаменту дитячої літератури видавництва "Ранок"

Наступна публікація