Ступінь ракети Falcon 9 успішно приземлилася на плавучу платформу, але може впасти в море

Це третя поспіль успішна спроба повернення першої ступені Falcon 9.

Перша ступінь ракети-носія Falcon 9, яка стартувала з космодрому на мисі Канаверал у США з таїландським телекомунікаційним супутником Thaicom 8, успішно приземлилася на платформі в Атлантичному океані.

Про це повідомляється на сторінці компанії SpaceX в Twitter.

Старт ракети став п'ятим з початку року. Спочатку він був запланований на 26 травня, але був перенесений на добу через невеликий збій в русі приводу двигуна верхнього ступеня. Супутник повинен вийти на високу еліптичну геопереходну орбіту через 32 хвилини після старту. Звідти він потім перейде на свою остаточну орбіту на висоті близько 35,7 тисячі кілометрів над екватором. Це третя поспіль успішна спроба повернення першої ступені Falcon 9.

6 травня ракета-носій вивела на орбіту супутник JCSAT-14, який належить японському телекомунікаційному оператору. 8 квітня нижня щабель також успішно здійснила керовану посадку на плавучу платформу.

Раніше, 17 січня і 4 березня, спроби посадити ступінь Falcon 9 закінчилися невдачею.

Зауважимо, що перша ступінь, яка повернулася після запуску, може впасти з морської платформи, перш ніж її вдасться доставити на землю. Про це повідомив в Twitter глава компанії SpaceX Ілон Маск.

За словами Маска, швидкість ступеню при приземленні виявилася близькою до максимально допустимої, через що довелося задіяти стабілізатор на випадок аварії. "Було рух назад - вперед. Все в порядку, але є певний ризик перекидання", — написав глава SpaceX.

При цьому Маск запевнив, що деталь, яка поглинає кінетичну енергію при посадці, буде легко замінити, якщо ступінь ракети вдасться доставити в порт.

Нагадаємо, що раніше глава компанії SpaceX американський бізнесмен Ілон Маск заявив про можливість польоту людини на Марс до 2025 року. Слова підприємця прозвучали під час виступу на інвестиційному форумі в Гонконзі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація