Світу вперше показали загадковий храм, пов’язаний із міфічним засновником Риму

Світу вперше показали загадковий храм, пов’язаний із міфічним засновником Риму

Фото: Associated Press

За легендами, Ромул був похований в області знахідки.

21 лютого італійські археологи уперше представили пресі захопливу знахідку на Римському Форумі. За їхніми словами, це може бути загублена святиня, присвяченій тисячі років тому Ромулу, легендарному засновнику Риму і першому царю.

Як пише Associated Press, на перший погляд відкриття не особливо примітне: якщо зазирнути в розкопану камеру, то можна побачити щось на кшталт кам'яного корита, яке археологи називають саркофагом або кам'яною труною. Там також є циліндричний кам'яний блок, можливо, вівтар.

Обидва предмета зроблені з гірської породи туф, вирізаної з Капітолійського пагорба, з якого відкривається краєвид на Форум.

Нещодавно розкопаний район "є місцем, яке в історії і в римській уяві, вказує на культ Ромула", сказала археологиня Патріція Фортіні.

Вона зазначила, що ніхто не висував гіпотезу, що саркофаг насправді містить кістки Ромула, який, за легендами, зі своїм близнюком Ремом заснував місто біля річки Тібр близько 753 року до н.е. і заснував Стародавній Рим. Ймовірно, храм відноситься до 6 століття до н.е., тобто побудований приблизно за 200 років після часів Ромула.

"Ми не знаємо, чи існував Ромул фізично" таким, як його описували в легендах, сказала Фортіні. Але деякі стародавні джерела стверджували, що Ромул був похований в області знахідки, і саркофаг міг служити меморіалом.

Альфонсина Руссо, археологиня, відповідальна за знахідку, зазначила, що згідно з деякими стародавніми переказами Ромул був убитий і розчленований, за іншими – вознісся на небеса.

"Це не може бути його могила, але ми вважаємо, що це меморіал, кенотаф", - додала Руссо.

Розкопки все ще тривають, а місцева влада сподівається, що публіка зможе прогулятися під землею і подивитися на знахідку приблизно через два роки.

Легенди стверджують, що братів-близнюків Ромула і Рема вигодувала вовчиця, а пізніше Ромул вбив брата під час суперечці про заснування Риму.

Тим часом єгиптологи вважають, що знайшли таємничу гробницю Нефертіті. Так, багато років існує суперечлива теорія про знамениту гробницю фараона Тутанхамона: останки цариці Нефертіті нібито перебувають в її стінах. Тепер команда вчених на чолі з колишнім єгипетським міністром старожитностей каже, що нещодавно знайшла підтвердження цього.

У Єгипті археологи знайшли 20 непограбованих саркофагів із муміями

У Єгипті археологи знайшли 20 непограбованих саркофагів із муміями

Повʼязані теми:

Наступна публікація