"Святий Грааль криптографії": науковець з Бристоля розшифрував найзагадковіший текст у світі - манускрипт Войнича

"Святий Грааль криптографії": науковець з Бристоля розшифрував найзагадковіший текст у світі - манускрипт Войнича

Він визначив, що текст написаний протороманською мовою, про яку сучасна лінгвістика знає дуже мало.

Академік з Бристольського університету (Велика Британія) Джерард Чешир стверджує, що розшифрував манускрипт Войнича, який понад 100 років залишався загадкою для криптоаналітиків і лінгвістів.

Свої висновки він опублікував в журналі Romance Studies.

Манускрипт Войнича названий так на честь польського антиквара Вільфреда Войнича, який придбав його 1912 року у чоловічого духовного ордена Римсько-католицької церкви Ордена святого Ігнатія. 1961 року букініст Ганс Краус купив рукопис у спадкоємиці Етель Войнич за 24,5 тис. доларів і 1969 року подарував бібліотеці рідкісних книг Бейнеке Єльського університету, де вона і зберігається.

Рукопис намагалися розшифрувати ще в XVII столітті. Одну з перших спроб зробив Георг Бареша - празький алхімік. Найбільше манускриптом зацікавилися в XX столітті. Його аналізували криптоаналітики Першої і Другої світових війн, але нікому не вдалося підібрати "ключ".

Частотний аналіз, виконаний американським фізиком Вільямом Беннеттом 1976 року, виявив, що структура тексту характерна для природних мов. 2009 року дослідники з університету Арізони провели радіовуглецеве датування, яке показало, що документ був створений між 1404 та 1438 роками. Однак зміст документа ніхто так і не зміг зрозуміти. 

Джерард Чешир запевняє, що розшифрував текст. За його словами, робота тривала два тижні. За цей час він визначив мову і систему письма - науковець виявив, що написаний текст протороманською мовою. 

"Також не буде перебільшенням сказати, що ця робота є однією з найважливіших подій на сьогоднішній день у романській лінгвістиці. Вона написана протороманською мовою - попередницею сучасних романських мов, таких як португальська, французька, іспанська, італійська, румунська, каталанська та галісійська. У період Середньовіччя вона була поширена в межах Середземномор'я, але рідко використовувався для запису офіційних документів, оскільки латинь залишалася мовою Церкви і королівської влади. Протороманська мова була загублена до сьогоднішнього дня", - заявив Чешир.

За словами Чешира, алфавіт протороманської мови - це комбінація незнайомих і знайомих символів. Вона не містить жодних спеціальних знаків пунктуації, хоча деякі букви мають варіанти символів для позначення пунктуації або фонетичних акцентів. Всі букви перебувають в нижньому регістрі. Слова містять дифтонги, трифтонги, квадріфтонги і навіть квінтіфонги (складні голосні, що складаються з декількох елементів і утворюють один склад) для абревіатури фонетичних компонентів.

Зараз академік планує зосередитися на рукописи цілком і повністю розшифрувати його.

Як повідомлялося, у рукописі з Британської бібліотеки, датованому 1340 роком, знайшли малюнок, що зображує релігійного персонажа, напрочуд схожого на одного з ключових героїв популярної стрічки Star Wars.

Наступна публікація