Три місяці тому учені створили симуляцію пандемії коронавірусу – "загинуло" 65 мільйонів. Наскільки схожий патоген з Уханя

Три місяці тому учені створили симуляцію пандемії коронавірусу – "загинуло" 65 мільйонів. Наскільки схожий патоген з Уханя

Жінка у масці протягом спалаху коронавірусу в Китаї / Фото: Associated Press

Патоген та хвороба, спричинена уявним вірусом, значною мірою були змодельовані на основі коронавірусу SARS .

Наразі світом стрімко шириться раніше невідомий науці вид коронавірусу. Однак не так давно, у жовтні 2019 року, Центр охорони здоров'я Джона Хопкінса, Всесвітній економічний форум та Фонд Білла та Мелінди Гейтс провели симуляцію схожого сценарію.

Під час тестового випробування група, що складалася з експертів здоров'я ООН та Центрів з контролю та профілактики захворювань США разом з кількома академіками та представниками низки приватних компаній, намагалася спланувати відповідь світової спільноти у разі спалаху небаченого раніше коронавіруса. 

Результатом симуляції стала загибель 65 млн людей. Розповідаємо, як науковці проводили тест та чи схожий "тестовий" патоген на коронавірус з Уханя

Симуляція коронавірусу

Уявний вірус CAPS виник у Бразилії і спершу передався від кажанів до свійських свиней, а вже після цього почав уражати фермерів (вірус з Уханя натомість вперше було зафіксовано на ринку морепродуктів, де продавали живих тварин).

Патоген та хвороба, спричинена уявним вірусом, значною мірою були змодельовані на основі коронавірусу SARS (Тяжкий гострий респіраторний синдром), з однією відмінністю – він дуже легко передавався та мав симптоми середньої важкості.

Спочатку фермери почали скаржитися на симптоми, що нагадували грип або пневмонію. Проте згодом вірус поширився до переповнених та незаможних регіонів Південної Америки.

Згодом він потрапив до Португалії, США, Китаю та інших країн. Спершу низці держав вдавалося контролювати розповсюдження недуги, проте зрештою ситуація вийшла з-під контролю і вже через півроку вірус поширився по всьому світу і набув статусу пандемії.

Фото: ТСН.ua

Учені були не здатні виробити вакцини достатньо швидко для того, щоб зупинити епідемію. Був наявний лише уявний антивірусний препарат, що міг допомогти хворим, але не міг попередити подальше поширення захворювання.

Випробування завершилося на етапі, коли через 18 місяців відтоді, як вірус було вперше виявлено, він вбив 65 мільйонів осіб і спричинив глобальну фінансову кризу. Фондові ринки впали на 20% - 40%, а глобальний валовий внутрішній продукт зменшився на 11%.

Примітно, що 17 років тому спалах Тяжкого гострого респіраторного синдрому призвів до 800 смертей та інфікував 8000 людей по всьому світу. Смертність від захворювання була зовсім не такою великою. Найбільшою епідемією вірусу в історії людства вважається спалах іспанського грипу 1918 року, який за різними оцінками вбив від 20 до 100 мільйонів осіб.

Не зловісне передбачення

Варто однак зазначити, що попри низку схожих факторів, вправа була не зловісним передбаченням коронавірусу з Уханя, а радше мала на меті показати, наскільки готовий світ до серйозної пандемії. А дані для моделювання потенційного вірусу були зовсім не схожими на nCoV-2019.

"Для сценарію ми змоделювали вигадану пандемію вірусу, але чітко зазначили, що це не прогноз. Вправа послужила для висвітлення проблем, пов'язаних з готовністю та реагуванням, які, ймовірно, виникнуть у випадку дуже важкої пандемії.  Ми не прогнозуємо, що унаслідок спалаху nCoV-2019 загине 65 мільйонів людей", - йдеться у заяві. 

Фото: ТСН.ua

Після завершення симуляції представники організацій випустили висновки з сімома пунктами, що можуть запобігти сценарію, який розгорнувся у симуляції. У них йдеться про необхідність спільних дій міжнародних організацій, урядів країн та підприємств у випадку масштабної пандемії. Зокрема, у заяві зазначається:

  • Уряди, міжнародні організації та підприємства повинні спланувати, як основні корпоративні можливості будуть використовуватися під час масштабної пандемії.
  • Промисловість, національні уряди та міжнародні організації повинні співпрацювати над розширенням запасів медичних контрзаходів (МКМ) на міжнародному рівні, щоб забезпечити їхнє швидке та справедливе розповсюдження під час важкої пандемії.
  • Країни, міжнародні організації та глобальні транспортні компанії повинні спільно працювати над забезпеченням подорожей та торгівлі під час важких пандемій.
  • Уряди повинні надати більше ресурсів та підтримки для розвитку та швидкого виробництва вакцин, терапевтичних засобів та діагностики, які знадобляться під час важкої пандемії.
  • Світовий бізнес повинен визнати економічний тягар пандемій та боротися за посилення готовності.
  • Міжнародні організації повинні надавати пріоритет зменшенню економічного впливу епідемій та пандемій.
  • Уряди та приватний сектор повинні надавати більшого пріоритету розробці методів боротьби з помилками та дезінформацією до наступної реакції на пандемію.

Науковцям поки важко спрогнозувати поведінку уханського коронавірусу через його видозмінення

Науковцям поки важко спрогнозувати поведінку уханського коронавірусу через його видозмінення

Що творці симуляції думають про коронавірус з Уханю

За словами Еріка Тонера, одного з провідних дослідників Центру охорони здоров'я Джона Хопкінса, новина про спалах коронавірусу в Ухані його не здивувала.

"Я давно вважав, що вірусом, який може спричинити нову пандемію, буде коронавірус. Однак ми не знаємо поки, наскільки заразний nCoV-2019. Ми знаємо, що він передається від людини до людини, проте не знаємо, якою мірою. На перший погляд він має легші симптоми, ніж SARS. Однак він може набагато швидше передаватися, принаймні, в умовах громади", - зазначив експерт у коментарі Business Insider.

В результаті моделювання CAPS вчені не змогли розробити вакцину вчасно, щоб зупинити пандемію. Це реалістичне припущення: навіть справжні коронавіруси, такі як Тяжкий гострий респіраторний синдром або МЕРС (вірус, який знищив понад 840 людей з 2012 року), досі її не мають. За словами Тонера, наразі важливо розробити метод швидше розробляти вакцини, щоб ефективніше боротися з вірусами. 

"Якби ми могли зробити так, щоб ми могли отримати вакцину протягом місяців, а не років чи десятиліть, це було б зміною гри", - вважає учений.

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

26 січня стало відомо, що смертоносний коронавірус з Китаю може передаватися в інкубаційний період, коли людина навіть не підозрює, що вона хвора. Інкубаційний період триває від одного до 14 днів. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація