У 2019 Роскомнадзор витратить понад 300 млн доларів, щоб заблокувати Telegram

У 2019 Роскомнадзор витратить понад 300 млн доларів, щоб заблокувати Telegram

Фото: Reuters

Нову технологію блокувань почнуть запускати вже в наступному році.

У 2019 році Роскомнадзор планує впровадити нову технологію боротьби із забороненими сайтами і сервісами, приміром, Telegram.

Про це інформує "Російська служба Бі-бі-сі".

Російська влада готова витратити на це до 20 млрд рублів (понад 300 млн доларів), адже раніше спроби блокувати месенджер Павла Дурова були марними.

Нову технологію блокувань почнуть запускати вже в наступному році.

Наприклад, у провайдера інтернету встановлюється програмно-апаратний комплекс, який аналізує весь трафік і виділяє специфічні пакети, властиві конкретним сайтам або додаткам. Цей же комплекс відсікає і небажаний трафік.

Система відрізняється, від технологій за допомогою якої Роскомнадзор намагався заблокувати Telegram.

Зараз доступ до заборонених сайтів блокується за IP-адресою, через що страждають нейтральні ресурси.

Нині Роскомнадзор фактично не веде боротьбу з Telegram, стверджують співрозмовники видання. "Цей спосіб був неефективним", - визнає джерело, знайоме з деталями розробки проекту з впровадження нової технології блокування.

"Зараз іде "симуляція" блокування, якісь IP-адреси додаються до реєстру заборонених сайтів, якісь видаляються. У цих умовах аудиторія месенджера в Росії не просто не впала, а навіть зросла і досягла рекордних показників в 3,4 млн осіб в день", - пише видання.

Telegram передаватиме номери телефонів користувачів та IP-адреси російським спецслужбам

Telegram передаватиме номери телефонів користувачів та IP-адреси російським спецслужбам

Нагадаємо, за новими правилами конфіденційності Telegram погодився видавати спецслужбам за рішенням суду дані користувачів, яких запідозрять у тероризмі. У квітні 2018 року Таганський суд Москви задовольнив позов Роскомнадзора", постановив заблокувати месенджер Telegram на території Росії. Компанія відмовляється надавати ключі ФСБ про розшифрування повідомлень. Російські провайдери почали блокувати доступ до месенджеру Telegram на території Росії. В результаті щоденна аудиторія мобільного додатку Telegram в Росії знизилася в червні на 21% порівняно з травнем і на 23% — з квітнем.

У свою чергу засновник месенджера Telegram Павло Дуров заявив, що нові правила конфіденційності, за яким месенджер готовий співпрацювати зі спецслужбами і надавати їм IP-адреси і номери телефонів терористів, не будуть працювати в Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація