У 50% пацієнтів з COVID-19 відділення інтенсивної терапії є аномалії головного мозку - дослідження

У 50% пацієнтів з COVID-19 відділення інтенсивної терапії є аномалії головного мозку - дослідження

Фото: Pexels

За даними вчених, COVID-19 може призвести до інфекційного або аутоімунного енцефаліту.

Нове дослідження показало, що у майже 50% всіх пацієнтів з COVID-19, що надійшли у відділення інтенсивної терапії, було виявлено аномалії головного мозку під час сканування МРТ. Дослідження було опубліковане в галузі радіології і проводилося командою на чолі з доктором Начі Кочер, професором нейрорадіології, в Стамбульському університеті в Церрапасе.

Про це пише Science Times.

Результати дослідження підкреслили симптоми, вже виявлені у цих пацієнтів. Згідно з документом, 6% пацієнтів відчувають гострий інсульт, в той час як ще у 15% розвинулася зміна настрою. Вчені вважають, що цитокіновий шторм також міг зіграти в цьому свою роль.

За словами команди, останні дані говорять про відносно високий відсоток симптомів центральної нервової системи, особливо для пацієнтів з більш важким респіраторним захворюванням.

Дослідники провели дослідження магнітно-резонансної томографії (МРТ) на пацієнтах з COVID-19 у відділенні інтенсивної терапії, які були госпіталізовані з 8 лікарень, включаючи дві академічні та шість неафілійованих, щоб визначити неврологічні впливи вірусу.

З 235 пацієнтів, які проходили інтенсивну терапію, у 50 з них розвинулися неврологічні симптоми. Серед них 27 пацієнтів були обстежені за допомогою МРТ головного мозку: дванадцятеро мали гострі симптоми.

За словами дослідників, COVID-19 може привести до інфекційного або аутоімунного енцефаліту через його нейротропний потенціал. 

"Деякі вірусні та аутоімунні енцефаліти можуть мати специфічну схему залучення, що корисно для складання диференціального списку, однак неспецифічна картина візуалізації в нашій серії перешкоджає досягненню конкретної діагностики на основі МРТ", - пишуть дослідники.

Крім того, зразки спинномозкової рідини були зібрані у 5 з 10 пацієнтів з порушеннями коркового сигналу. У чотирьох з них були виявлені підвищені рівні білка, кількість клітин, рівень глюкози, індекс IgG і альбумін.

Також у 15 випадках не було виявлено будь-яких пов'язаних з COVID-19 або гострих внутрішньочерепних проявів під час обстеження МРТ. Незважаючи на негативні зображення МРТ, два зразки спинномозкової рідини, взятих з цієї групи, показали підвищений рівень білка.

Команда дослідників написала, що їхнє дослідження може допомогти підвищити обізнаність про можливий взаємозв'язок між SARS-CoV-2 і неврологічними порушеннями, які спостерігаються у інфікованих пацієнтів, особливо тих, хто отримує лікування у відділенні інтенсивної терапії.

Нагадаємо, лікарі виявили, що новий коронавірус може викликати раптові інсульти у дорослих у віці 30-40 років, у яких немає складних і хронічних хвороб. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація