У Британії знайшли жінку, яка через унікальну мутацію не відчуває болю і має надлюдську здатність до зцілення

У Британії знайшли жінку, яка через унікальну мутацію не відчуває болю і має надлюдську здатність до зцілення

У Британії знайшли жінку, яка через унікальну мутацію не відчуває болю і має надлюдську здатність до зцілення

Фото: скриншот з відео

Вона спокійно перенесла пологи, ДТП та операції, а про опік дізнається лише через запах запеченої шкіри.

Добродушна шотландська пенсіонерка, яка практично не відчуває болю, має надлюдську здатність до загоєння ран і залишається спокійною у небезпечних для життя ситуаціях – звучить як історії в дусі Marvel. Але розповідає про неї провідний науковий журнал.

Британські дослідники виявили, що надзвичайні здібності Джо Кемерон, якій зараз 71 рік, пов'язані, певно, з раніше невідомою генетичною мутацією, пише The Independent.

Випадок, опублікований в "British Journal of Anaesthesia", може прокласти шлях до безлічі нових методів лікування, аби допомогти людям оговтатися від операції, впоратися з хронічним болем і тривожними розладами.

Джо Кемерон дізналась, що щось не так, коли їй було вже 65 років. Лікарі не могли повірити, що їй не потрібні знеболювальні після серйозної операції на стегні. Коли ж і після другої виснажливої операції на руці пенсіонерка не відчула жодного болю – лікарі вирішили, що тут не обійтись без додаткового обстеження.

Як розповіла сама жінка, вона також пережила пологи, переломи і численні порізи та опіки, зовсім не відчуваючи болю. Усі її рани заживали швидко, а після них залишались зовсім незначні шрами, а іноді їх не було взагалі. За її словами, іноді вона випадково спирається на розпалену плиту і дізнається про це лише тоді, коли відчуває запах підсмаженої плоті.

Більше того: жінка не лише не відчуває біль, вона ще й ніколи не панікує. Одного разу вона потрапила у ДТП: в її машину врізався фургон. Проте Кемерон спокійно вибралася з машини, яка впала до канави та перевернулась, і пішла втішати винного в аварії молодого водія, який весь тремтів. Свої ж синці вона помітила згодом.

Водночас мутація робить її трохи розгубленою та більш забудькуватою.

Як з'ясували вчені, саме ДНК робить Кемерон такою незвичайною. Вони знайшли у неї дві помітні мутації, які разом пригнічують біль і неспокій. Разом з цим вони підвищують рівень життєрадісності і, ймовірно, швидкість загоєння ран.

Перша мутація поширена серед населення в цілому і пригнічує активність гена FAAH. Він пов'язаний із розщепленням речовини анандамід, що займає центральне місце в больових відчуттях, настрої і пам'яті.

Другою мутацією була відсутня частина ДНК, що спочатку спантеличило вчених. Як з'ясувалось, її відсутність "вимкнула" сусідній, раніше невідомий ген. Тепер вчені назвали FAAH-OUT і вважають, що він працює як регулятора гена FAAH. У результпати такі мутація, як у Джо, спричинює накопичення анандаміду – природного канабіноїду. Проведені тести показали, що у жінки його вдвічі більше, ніж зазвичай.

Кемерон каже, що буде в захваті, якщо її мутація зможе допомогти людям, які відчувають біль і страждають.

Нагадаємо, учені розробили унікальний препарат, який рятує мозок від старіння. Нові експериментальні ліки, які підтримують клітини мозку, що старішають, дають надію на лікування втрати пам'яті, проблем з ухваленням рішень та інших розумових порушень, які часто зустрічаються в літньому віці. Такий ефект має забезпечити лише одна таблетка на день.

Карта пам'яті людини: що ми знаємо про ДНК сьогодні

Карта пам'яті людини: що ми знаємо про ДНК сьогодні

Повʼязані теми:

Наступна публікація