У космосі з'явився Таджикистан

У космосі з'явився Таджикистан

Ілюстрація. Зараз мала планета знаходиться на близькій відстані від Землі, що дозволяє таджикистанским науковцям проводити дослідження її фізико-хімічних властивостей / Фото: Getty Images

На честь таджикистанських вчених названі п'ять тіл Сонячної системи.

Мала планета Сонячної системи названа на честь Таджикистану. Відповідний сертифікат президент національної академії наук цієї держави Фарход Рахімі вручив президенту країни Емомалі Рахмону.

Таджикистан розташований між орбітами Марса і Юпітера на відстані 250 мільйонів кілометрів від Землі і 463 мільйонів кілометрів від Сонця.

Повний оберт навколо світила небесне тіло здійснює за п'ять років.

Зараз мала планета знаходиться на близькій відстані від Землі, що дозволяє таджикистанским науковцям проводити дослідження її фізико-хімічних властивостей. В честь таджикистанських вчених названі п'ять тіл Сонячної системи.

Серед них — комети Чурюмова-Герасименко. Небесне тіло отримало назву за прізвищами відкрили його в 1969 році співробітника республіканського Інституту астрофізики Світлани Герасименко та її українського колеги Клима Чурюмова. У листопаді 2014 року на поверхню цієї комети з материнського апарату Rosetta висадився спусковий зонд Philae. Це була перша в історії м'яка посадка спускного апарата на ядро комети.

Нагадаємо, що раніше з'явилося нове видовищне фото Землі з космосу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація