У NASA знайшли гриб, який може "знищувати" токсичні речовини і перетворювати на енергію

У NASA знайшли гриб, який може "знищувати" токсичні речовини і перетворювати на енергію

Фото: NASA

Мікроби всередині можуть бути придатними для очищення широкого спектра токсинів.

У Єллоустонському парку, де умови для життя більшості організмів, NASA знайшло гриб, що містить цілу екосистему, а всередині - дві нові категорії мікробного життя.

Про це йдеться на сайті NASA.

Гриби часто живуть в тандемі з деревами, бактеріями тощо у довкіллі, від густих лісів до сухих пустель. Басейн Норріс Гейзер в Єллоустонському національному парку, де розташовані найвищі кислотні гейзери в світі з ґрунтами, пронизаними сіркою і токсинами, - це практично непридатне середовище. 

Вчений NASA Кеннет Каллінгс припустив, що у такому суворому ландшафті все одно повинні бути живі організми. Так, він натрапив на гриб у формі цибулини розміром з кулак, вміст якого розтікався землею.

Після подальшого вивчення, то, що Куллінгс і його команда в Науково-дослідному центрі Еймса NASA виявили, що це гриб пізолітус фарбувальний (Pisolithus arhizus), він зустрічається в лісі, але, як з'ясувалося, також поширений там, де не виживають ні дерева, ні більшість мікробів.

Усередині гриб містить метали і бактерії, сірку і водорості, вуглеводні і мікроорганізми - всі вони взаємодіють в замкнутій системі. Його оточення також різноманітне: деякі ділянки взагалі не містять кисню, а інші вчетверо перевищують кисень атмосфери Землі. 

Питання про те, звідки Pisolithus arhizus і мікробне життя всередині нього отримує енергію, залишається загадкою, але у дослідницької групи є припущення.

Одна теорія полягає в тому, що мікроби всередині здатні поглинати такі токсичні речовини, як миш'як, всередині гриба і перетворювати його на енергію. Команда Куллінгса вивчила кілька нових мікробів зсередини гриба, використовуючи процес, відомий як секвенування генома, щоб визначити не тільки, що це за нове життя, але його властивості.

Попередні результати показують, що мікроби містять не тільки гени для створення енергії з присутніх вуглеводнів. Вони також можуть бути придатними для очищення широкого спектра токсинів:

  • бензину;
  • нафту; 
  • дизельного палива тощо.

Таким чином, ці мікроби можуть бути ключем до очищення стічних вод і очищення токсичних матеріалів від природного середовища, одночасно виробляючи енергію.

Нагадаємо, біологиня Ана Софія Реболейра знайшла на фотографії колеги з США у Twitter крихітні точки на тілі багатоніжки, які виявилися невідомими раніше грибами. Пізніше їх назвали на честь соцмережі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація