У Південній Африці у печері археологи знайшли найдавніший малюнок людини

У Південній Африці у печері археологи знайшли найдавніший малюнок людини

Фото: Reuters

Вчені кажуть, що малюнку 73 тисячі років.

У печері на південному узбережжі Південної Африки знайшли камінь з намальованими червоними лініями. Археологи кажуть що цьому малюнку близько 73 тисяч років і він є найдавнішим відомим прикладом людського малювання.

Про це пише Reuters.

Абстрактний малюнок, який нагадує хрестик, був зроблений мисливцями-збирачами, які періодично проживали у печері Бломбос з видом на Індійський океан, приблизно в 300 км на схід від столиці ПАР Кейптауна.

Печера Бломбос, в якій знайшли малюнок. / Фото: Reuters

Хрестоподібний малюнок, намальований охрою, складається з набору з шести прямих ліній, перекреслених трьома злегка вигнутими лініями. Незважаючи на те, що малюнок виглядає примітивно, той факт, що це було намальовано так давно, є суттєвим, бо свідчить про існування сучасних когнітивних здібностей у нашому виді Homo sapiens у часи, відомі як середній кам'яний вік, кажуть вчені.

"Різке припинення всіх ліній на краях фрагменту вказує на те, що малюнок простягався по більшій поверхні. Ця картина, мабуть, була більш складною та структурованою у всій своїй сутності, ніж в усіченій формі", - сказав археолог Крістофер Хеншилвуд з Бергенського університету в Норвегії та Університету Вітватерсранда в Південній Африці, який керував дослідженнями.

Археологи досліджують печеру Бломбос. / Фото: Reuters

"Ми б не хотіли назвати це мистецтвом. Це, безумовно, абстрактний малюнок, і він майже напевно мав деякий сенс для його творця і, ймовірно, був частиною загальної символьної системи, зрозумілої іншим людям у цій групі", - додав Хеншилвуд.

Вчені вважають, що Homo sapiens вперше з'явилися більш, ніж 315 000 років тому в Африці, і пізніше розповсюдились в інших частинах світу.

Чим живуть і про що мріють українські археологи - журналістка "Сніданку" Ірина Гулей

Чим живуть і про що мріють українські археологи - журналістка "Сніданку" Ірина Гулей

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація