У США гинуть від амеби, що пожирає мозок. Чим небезпечна Naegleria fowleri та як вберегтися від зараження

У США гинуть від амеби, що пожирає мозок. Чим небезпечна Naegleria fowleri та як вберегтися від зараження

Фото: tsn.ua

Вже пів століття американці помирають від недугу, який можна підхопити у теплих водоймах.

Нещодавно у США від рідкісного захворювання неглеріаз, яке уражає головний мозок, загинула 10-річна дівчинка. Причиною фатальної недуги став організм Naegleria fowleri, також відомий як "амеба, що пожирає мозок".

Випадки зараження ним є дуже рідкісними – зазвичай їх трапляється лише 1-2 на рік – проте майже завжди фатальними. Науковці попереджають, що невдовзі через кліматичні зміни небезпечний організм може стати більш поширеним і призвести до нових жертв.

Новий летальний випадок

Перший за цей рік випадок захворювання на неглеріаз трапився у Північній Кароліні. Як зазначається у матеріалі The New York Times, 59-річний Едді Грей 12 липня відвідав штучне озеро у Fantasy Lake Water Park у окрузі Камберленд, після чого занедужав, а вже за 10 днів - загинув.

Лабораторні дослідження встановили, що чоловік став жертвою небезпечної "амеби, яка пожирає мозок" - Naegleria fowleri, одноклітинного організму, що є активним у теплих водоймах з прісною водою.

Ще один випадок трапився у вересні. Десятирічна Лілі Мей Аван 2 вересня плавала у річці Бразос та озері Уітні, невдовзі після чого потрапила до лікарні. 8 вересня медики з'ясували, що дитина заразилася Naegleria fowleri, а вже 16-го стало відомо, що дівчинка померла, повідомляє CNN

Фото: tsn.ua

Naegleria fowleri є небезпечною через те, що за потрапляння до організму людини може спричинити первинний амебний менінгоенцефаліт (неглеріаз) – хворобу, що уражає головний мозок, і є майже невиліковною.

Від неї у США майже щороку гине кілька людей. Загалом від 1962 року до 2018 у країні було зафіксовано 145 інфікованих. З них усі, окрім чотирьох, загинули. Хворобу також свого часу було зафіксовано у Англії, Чехії, Словаччині, Пакистані, Новій Зеландії, Тайвані тощо. Загальна кількість летальних випадків від моменту відкриття амеби становить близько 300 осіб. 

Можливе поширення захворювання

З огляду на глобальне потепління та аномальні температури у різних куточках світу, існує загроза того, що небезпечна хвороба невдовзі стане поширеною й у інших куточках світу.

Так, протягом останніх років у США випадки захворювань первинного амебного менінгоенцефаліту почали траплятися у регіонах, де їх ніколи раніше не було зафіксовано – у північних штатах на кшталт Міннесоти.

У звіті Центрів контролю та попередження захворювань за 2017 рік йдеться про те, що, враховуючи зміни клімату та температури, що зростають, це спричиняє певне занепокоєння.

Адже найближчим часом у багатьох регіонах світу буде значно тепліше – а отже, стане більше місць, придатних для життя  Naegleria fowleri.  Як зазначається у матеріалі The Atlantic, наразі випадки первинного амебного менінгоенцефаліту є рідкісними, однак це може змінитися.

Чому Naegleria fowleri така небезпечна

Naegleria fowleri – амеба, тобто одноклітинний організм, що є поширеним майже у всіх куточках світу, окрім Антарктиди.  Його можна знайти у ґрунті та прісній воді – не лише у озерах та річках, але й у погано доглянутих басейнах, фонтанах та нагрітих на сонці водопровідних трубах.  

Амеби виду Naegleria fowleri полюбляють теплу воду температурою 22-46 градусів за Цельсієм. У природі вони зазвичай харчуються водоростями та іншими рослинами, і є досить нешкідливим.

Людський мозок, уражений амебою

У разі ковтання зараженої води Naegleria fowleri не завдає людині жодної шкоди. Збудник становить небезпеку, лише якщо потрапляє до організму людини через ніс. Адже саме звідти організм просувається нюховими нервами спочатку до субарахноїдального простору, а згодом й до інших відділів головного мозку, де починає живитися нейронами.

У відповідь на своєрідний "напад" імунна система господаря намагається захиститися та спрямовує білі кров'яні тільця до місця ураження. Усе це призводить до серйозного набряку.  

Маючи обмаль місця, стовбур мозку та інші ділянки зсуваються вниз. Саме унаслідок цього помирає більшість хворих.

"Наші черепи жорсткі, щоб захистити мозок від травм. Проте у випадку набряку це є серйозним мінусом", - зазначила у коментарі The Atlantic епідеміологиня Дженніфер Коуп.

Як розпізнати та попередити хворобу

Інфекція, спричинена Naegleria fowleri, має назву первинний амебічний менінгоенцефаліт (ПАМ). Через схожість симптомів її легко сплутати з бактеріальним або вірусним менінгітом, що нерідко призводить до того, що лікарі ставлять неправильні діагнози.

Так, як відзначає The Atlantic, на кожен випадок, коли діагноз було поставлено правильно, припадає один-два помилкових. У публікації Fox News йдеться про те, інфекція зазвичай виникає протягом одного-двох тижнів з моменту контакту з зараженою водою.

Первинними симптомами є зміни у сприйнятті смаків та запахів, лихоманка, раптовий головний біль, блювання та нудота.Лікарі рекомендують будь-кому, у кого з'явилися такі реакції організму після контакту з водою, звернутися до лікаря.

Щоб запобігти зараженню амебою, експерти рекомендують уникати прісної води та купатися лише у добре хлорованих басейнах або ж солоній воді (море або океан).

Якщо ж купатися у прісній воді, то ні в якому разі не варто пірнати та розбризкувати воду навколо, щоб рідина не потрапила до носа.

Унаслідок зміни клімату з обличчя Землі можуть зникнути назавжди трюфелі, банани і чай

Унаслідок зміни клімату з обличчя Землі можуть зникнути назавжди трюфелі, банани і чай

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація