Учені дізналися, як вживання марихуани чоловіками може вплинути на їхніх нащадків

Учені дізналися, як вживання марихуани чоловіками може вплинути на їхніх нащадків

Фото: Pexels

Раніше дослідження проводилися тільки про жінок.

Вчені з Дюкського університету (США) після дослідів на щурах дізналися, що вживання марихуани впливає на сперму та розвиток нащадків. Своє дослідження вони опублікували у виданні Toxicological Sciences. 

Науковці дізналися, що нащадки піддослідних щурів, яким вводили тетрагідроканабінол (основну психоактивну речовину в марихуані), мали аномалії, що впливали на пам’ять, настрій і процес навчання. Зазначається, що речовина змінювала сперму самців.

Самцям щурів 28 днів вводили тетрагідроканабінол з розрахунку 2 і 4 міліграми на кілограм ваги. Це приблизно у два рази менше, ніж доза, яку отримує людина, коли викурює цигарку з марихуаною. Після двох днів після останньої ін’єкції, самців спарювали з самками. Розвиток мозку в нащадків таких пар гризунів вивчали з 30-денного до 150-денного віку.

Так, вчені виявили у нащадків порушення синтезу ацетилхоліну - важливого нейромедіатора. Він впливає на навчання і формування пам’яті. Такі ж порушення викликають сигаретний дим та пестициди.

"Наші результати можна перенести з щурів на людей, адже (у тих і інших — ред.) залучені ті ж самі нейронні контури. Це дослідження демонструє, що вживання марихуани чоловіками, а не тільки жінками, може мати вплив на здоров’я їхніх дітей", - розповідає автор дослідження Теодор Слоткін.

Вчені наголошують, що раніше більшість наукових робіт стосувалися вагітних жінок.

Нагадаємо, у вересні 2019 року повідомлялося, що столиця Австралії Канберра стане першим містом у країні, яке легалізувало марихуану для власного використання. 

У Канаді виробник марихуани відкликає з продажу партію наркотику через скарги покупців

У Канаді виробник марихуани відкликає з продажу партію наркотику через скарги покупців

Повʼязані теми:

Наступна публікація