Учені проводять суперечливий експеримент, аби назавжди винищити комарів

Учені проводять суперечливий експеримент, аби назавжди винищити комарів

Фото: pixabay.com

Зараз у лабораторії піддослідних комах генно модифікують.

Група вчених хоче генно модифікувати комарів, аби винищити вид і врятувати людство від багатьох хвороб, які вони переносять.

Про це повідомляє Science Alert.

Так, дослідники планують генетично модифікувати комах, використовуючи нову технологію редагування генів CRISPR. Втручання має вплинути на самок – вони перестануть кусати і не зможуть розмножуватись.

Якщо методика фахівців виявиться успішною, то в результаті ціле покоління комарів не зможе харчуватися або розмножуватися. Генетичні мутації поширяться всією популяцією і швидко знищать весь вид.

Разом з цим екологи б’ють на сполох: добре відомо, що екосистеми надзвичайно чутливі до будь-яких змін, а щось настільки радикальне, як знищення цілого виду, може мати масштабні і непередбачувані наслідки.

Наразі експеримент проводять у закритій лабораторії, аби подивитись, чи зможуть модифіковані комарі повністю замінити популяцію немодифікованих. Зрештою їх можуть випустити на волю, проте до цього потрібні роки консультацій, аби зважити усі переваги та недоліки. Поки що під прицілом лише один вид комарів, яких існують сотні.

Раніше учені передрекли катастрофічні наслідки для Землі та людства через "комашиний Апокаліпсис". Вже за століття на планеті може зовсім не залишитись комах. Сільське господарство, інтенсивне використання пестицидів, зміни клімату - основні причини цього. Також дослідники розповіли, що може зробити кожна людина для запобігання цій масовій загибелі.

Як захиститися від комарів

Як захиститися від комарів

Повʼязані теми:

Наступна публікація