Учені розробили біопаливо на "текілі" - воно є ефективнішим від цукрового та кукурудзяного

Учені розробили біопаливо на "текілі" - воно є ефективнішим від цукрового та кукурудзяного

Фото: unsplash.com

На відміну від альтернатив, рослина агава може рости навіть у напівзасушливих районах та не конкурує з продовольчими культурами.

Рослина агави, що використовується для виготовлення текіли, може бути використана як екологічно безпечний замінник транспортного палива. До того ж, вона потребує менше ресурсів, ніж кукурудза та цукровий тростин. 

Про це йдеться у спільному дослідженні науковців університету Сіднея, Університету Ексетера та Аделаїдського університету, опублікованому у Journal of Cleaner Production, пише TechXplore.

Сенсаційних висновків ученим вдалося дійти за допомогою хімічного аналізу агави з експериментальної ферми у Квінсленді. Автори зазначають, що агава має низку переваг порівняно з іншими джерелами біоетанолу, такими як цукровий тростин та кукурудза. 

Поля агави / Фото: unsplash.com

"Агава - екологічно чиста культура, яку ми можемо використати для виробництва палива та медичних продуктів на основі етанолу", - наголосив Даніель Тан, доцент Інституту сільського господарства Сіднея.

За його словами, ця рослина може рости навіть у напівзасушливих районах без поливання, не конкурує з продовольчими культурами та не вимагає значних запасів води та добрив. 

Дослідження виявило, що у той час як цукровий тростин дає урожай дає 9900 літрів біопалива на одиг гектар, агава – 7414. Проте остання  потребує на 69 відсотків менше води, ніж цукровий тростин, і на 46 відсотків менше води, ніж кукурудза, і є більш екологічно-дружньою.  

Рослину також можна використовувати для виробництва етанолу для антисептиків для рук, потрібних протягом пандемії COVID-19.

Нагадаємо, один з найпопулярніших боксерів у світі, Майк Тайсон, завершив свою спортивну кар'єру понад 10 років тому, у 2005-му. Проте його ім'я досі у всіх на вустах через новий канабісовий бізнес. Після того, як ексбоксер відійшов від виснажливих змагань, він заснував власну компанію з продажу марихуани - Tyson Holistic. Що про це відомо - читайте у матеріалі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація