Учені спрогнозували три сценарії розвитку спалаху коронавірусу. Що відомо про кожен з них

Учені спрогнозували три сценарії розвитку спалаху коронавірусу. Що відомо про кожен з них

Фото: Associated Press

Коронавірус з Китаю може стати сезонним і уражати людство щороку, просто як грип.

Спалах коронавірусу COVID-19, що розпочався у грудні у китайському місті Ухань, вже призвів до понад тисячі смертей і поширився щонайменше на 25 країн. Як саме розвиватимуться події далі — складно сказати напевне.

Проте, учені виділяють три основні сценарії: спалах вдасться стримати і вірус зникне; буде розроблено вакцину проти недуги, або ж китайський коронавірус увійде до репертуару патогенів, що постійно вражають людей, на кшталт сезонного грипу, зазначається у матеріалі Business Insider. 

Розповідаємо, що відомо про кожен з них. 

Сценарій 1. Спалах коронавірусу насправді ніколи не вщухне

Відповідно до даних ВООЗ, у середньому інфікований коронавірусом передає недугу від 1,4 до 2,5 людей. Це досить серйозний показник.

"Існує стабільна передача вірусу від людини до людини, зокрема, у Китаї. Інакше кажучи, ми зараз перебуваємо на початку легкої пандемії", — наголосив Амеш Адаля, інфекціоніст Центру Здоров'я Джона Хопкінса у коментарі Business Insider.

Видання Annals of Internal Medicine прогнозує, що вже до 24 лютого недугу можуть підхопити понад 300 тисяч осіб.  

Чотири коронавіруси, здатні уражати людей, є ендемічними — вони постійно присутні у людській популяції і зазвичай призводять до ГРВІ, проте у окремих випадках кожен з них може мати значно серйозніші наслідки – на кшталт пневмонії та смерті.

Фото: tsn.ua

Через м'які симптоми у них немає імен, окрім чотиризначних позначень OC43, 229E, HKU1 та NL63. Низка учених вважає, що недуга з Уханя може поповнити перелік ендемічних коронавірусів, що постійно циркулюють.

"Ми повинні бути готові до того, що новий коронавірус може стати п'ятим, властивим популяції", — зазначив Амеш Адаля. 

Сценарії 1a та 1b.  Коронавірус ніколи не зникне, проте стане сезонним або матиме легші симптоми

Якщо COVID-19 справді стане постійним явищем, то цілком можливим є те, що він матиме таку саму циклічність, як і грип. А отже – зникатиме улітку та повертатиметься кожної осені та зими.

"Якщо поглянути на траєкторію вірусу та те, як він поширюється у спільнотах, разом з тим фактом, що ми маємо справу з коронавірусами щороку протягом сезонних спалахів застуди та грипу, ці фактори вказують на те, що недуга з Уханю може стати сезонним вірусом", — зазначив Адаля.

Так, грип є сезонним захворюванням через те, що холодні температури допомагають створити захисне желеподібне покриття, яке оточує вірус, коли він перебуває у повітрі. Завдяки "міцнішій" оболонці він може жити у повітрі достатньо довго, щоб перейти від однієї людини до іншої.

Фото: Associated Press

Проте коронавіруси мають низку відмінностей від сезонного грипу. Як зазначає Стівен Морзе, епідеміолог з Університету Колумбії, вони є менш схильними до мутацій.

Гени грипу змінюються завдяки процесу, відомому як антигенний дрейф. Через це кожна невелика мутація дає життя новому вірусу, а імунна система людини змушена вчитися боротися з кожним штамом окремо (саме тому вакцини проти грипу не завжди є ефективними на 100%).  Коронавіруси, однак, є "дещо менш схильними до мутацій".  

Існує також ймовірність (свого роду варіант 1b), що новий коронавірус послабшає та стане більш схожим на чотири інших ендемічних коронавіруси. Проте, на думку Стефана Морзе, епідеміолога з Університету Колумбії, такий сценарій є не надто ймовірним.

"Я не такий оптиміст, щоб думати, що буде саме так. COVID-19 може зрештою еволюціонувати у циркуляційну хворобу, що нагадує інші чотири коронавіруси. Проте на це піде час", — наголосив вчений.

Cценарій 2. Заходи, впроваджені організаціями громадського здоров'я, спрацюють і вірус зникне

Спалах COVID-19 значним чином нагадує спалах SARS 2003 року. Резервуаром для обох патогенів слугували кажани. Обидва також перейшли до людей на китайських ринках. Примітно також, що обидва віруси мають також близько 80% спільної ДНК. Тож, теоретично, результат спалаху 2019 року може бути подібним до того, що мав SARS.

Останній протягом листопада 2002 – липня 2003 вбив 774 людей та інфікував 8000 людей. Проте 2004 року вірус зник. Організована робота влади та експертів у сфері охорони здоров'я дала змогу відстежити, діагностувати та ізолювати інфікованих людей, загасивши таким чином спалах.

Фото: Associated Press

Поширення недуги вдалося спинити за допомогою карантинів, обмежень на подорожі, кампаній з покращення обізнаності громадян та скринінгу в аеропортах – таких самих заходів, до яких зараз вдаються Китай та інші держави.

Якщо ці зусилля призведуть до того, що кількість людей, уражених коронавірусом, опуститься до певного порогу, тоді можна буде говорити про те, що спалах вдалося стримати, і недуга зникне просто як Зіка та  H1N1 – віруси, що продовжують циркулювати, проте серед значно меншої кількості людей, ніж це було на початку.

Проблема з коронавірусом з Уханя полягає, однак, у тому, що, на думку дослідників, він може передаватися навіть тоді, коли люди не мають жодних симптомів. Через це стримати його значно складніше.

Сценарій 3. Створення вакцини

Винайдення вакцини – єдиний варіант, завдяки якому світові вдасться повністю отримати контроль над китайським коронавірусом. За словами Морзе, метою запроваджених наразі заходів є саме "стримування вірусу від поширення у короткий термін, поки не буде винайдено вакцини".

Намір працювати над розробкою останньої вже виголосили п'ять провідних медичних компаній - Johnson & Johnson, Regeneron Pharmaceuticals, GlaxoSmithKline, Moderna та Gilead Sciences. Деякі розробляють вакцини з нуля, на основі генетичного коду коронавірусу. Інші тестують наявні ліки, щоб визначити, наскільки вони ефективні проти недуги з Уханю.

Примітно, однак, що постачання вакцини на ринок завжди було досить складним процесом. Так, наприклад, щоб створити вакцину проти вірусу Еболи, знадобилося 20 років. Проте, як зазначили у ВООЗ, перша вакцина проти нового китайського коронавірусу, який отримав назву COVID-19, може бути доступною за півтора роки. 

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація