Учені винайшли пристрій, який зможе читати думки людей після інсульту

Учені винайшли пристрій, який зможе читати думки людей після інсульту

швидка допомога / Фото: Reuters

Нова технологія надасть можливість постраждалим використовувати роботу мозку та екзоскелета одночасно.

Неймовірний пристрій для читання думок може допомогти постраждалим від інсульту відновити дієздатність своїх рук. Про це повідомляється на Daily Mail.

Інсульт є основною причиною довгострокової інвалідності як у США, так і у Великій Британії. Половина всіх, хто вижили, отримали обмежений рух в одній руці.

Новий пристрій надсилає сигнали до голови пацієнта, рухаючи його паралізовану руку робототехнічним екзоскелетом, щоб посилити втрачені зв'язки між клітинами головного мозку.

Поточна терапія базується на тренуванні м'язової сили через спеціалізовані курси реабілітації та фізіотерапії.

Дослідники Тюбінгенського університету стверджують, що їхній пристрій є новим способом для зміцнення мозкових зв`язків, які були пошкоджені під час інсульту.

Щороку в Україні фіксують близько ста тисяч випадків інсульту

Щороку в Україні фіксують близько ста тисяч випадків інсульту

Їхня нова технологія змушує пацієнтів уявити, як вони відкривають і закривають  долоні без жодного руху наяву.

Пристрій електронно фіксує активність мозку і це спричиняє рухи рукою у відповідь.

Експерти також використовують магнітний імпульс, щоб стимулювати частину мозку, пов'язану з рухом. Застосування такої терапії збільшує кількість зв'язків між мозком і спинним мозком, стверджують дослідники.

Провідний дослідник Аліреза Гарабахі зазначає: "Це комбіноване втручання залучає додаткові шляхи від мозку до руки, які раніше не були активними".

Для перевірки, чи працює їхня система правильно, команда залучила 27 учасників. Жоден з них не постраждав, поки вони використовували пристрій.

Сила мозкових зв'язків, пов'язаних з рухом рук, вимірювалася до та після експериментів за допомогою зміни електричних імпульсів м'язів.

Дослідники з‘ясували, що сила імпульсу, що посилається з мозку до руки, зростала після цієї терапії.

Фахівці також продемонстрували, що стимулювання моторики ручної ділянки збільшує силу нейронного сигналу. Це, швидше за все, полягає у застосуванні технологічної потужності додаткових нейронів в хребті, зазначили вони.

Зазначається, що сигнал зменшувався, якщо пацієнти не уявляли свою руку у русі.

Українець створив прототип екзоскелета, який дає можливість рухатися людям з інвалідністю

Українець створив прототип екзоскелета, який дає можливість рухатися людям з інвалідністю

Так, фахівці записали, що допоміжна стимуляція мозку та робототехнічного зворотного зв'язку одночасно можуть бути корисними для пацієнтів, які втратили звичний контроль над м'язами.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що українець створив штучний скелет для руху паралізованими кінцівками. Він розробив модулі, що одягаються на ушкоджені кінцівки і допомагають тренувати м’язи у разі переломів чи паралічу рук або ніг.

Повʼязані теми:

Наступна публікація