Учені з США навчилися лазером лікувати алкоголізм

Учені з США навчилися лазером лікувати алкоголізм

Фото: pixabay.com

Щоправда, мова поки що тільки про щурів.

Через кілька десятків років людство зможе лікувати алкоголізм за допомогою спеціальних імплантатів у мозок. Таке припущення зробили автори дослідження зі Scripps Research Institute у Сан-Дієго, Каліфорнія.

Група науковців під керівництвом професора Олівера Джорджа провела низку дослідів над щурами і дійшла висновків про здатність пригнічувати певні ділянки їх мозку, відчутно зменшуючи потяг до спиртного в залежних від алкоголю істот. Учені пояснили, що це досягається шляхом впливу лазерних променів на нейрони CRF. Ефект Джордж порівняв із "клацанням перемикача", коли в один момент можна знищити частки, що провокують алкозалежність, і отримати наочний результат.

Водночас науковці визнають, що подібні досліди на людях неможливі в найближчі роки, а в разі оформлення на це дозволу та успішного тестування технологія стане доступною для широкого вживання орієнтовно через 30 років. Тоді для лікування алкогольної залежності медики зможуть вживлювати в мозок спеціальні прилади, котрі здійснюватимуть лазерне випромінювання та досягатимуть необхідного ефекту.

На думку вчених, які вивчають мозок і нервову систему, люди не стають повністю "дорослими", доки їм не виповниться 30 років, і це може статися в різний час. Так, наприклад, дослідження показують, що люди у віці 18 років все ще зазнають змін в головному мозку, які можуть вплинути на поведінку і підвищити ймовірність розвитку психічних розладів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація