Учені з'ясували, через які повсякденні продукти люди помирають передчасно

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

В учасників дослідження такі продукти були джерелом 30% калорій за день.

Французькі дослідники з'ясували, що вживання так званих ультраоброблених продуктів пов'язане з ранньою смертю.

Про це пише LiveScience.

У дослідженні під такими продуктами розуміють такі, що "містять кілька інгредієнтів і проходять багато промислових процесів". Крім цукру, солі, жиру та олії, ці продукти містять добавки, такі як ароматизатори, фарбники, підсолоджувачі та емульгатори. Це, наприклад, пакетовані закуски; морозиво; цукерки; енергетичні батончики; оброблене м'ясо; готові страви; фасоване печиво і тістечка. Такі продукти – з високим вмістом солі, цукру та інших добавок – стають дедалі більшою частиною нашого раціону.

Попередні дослідження знаходили зв'язок між вживанням таких продуктів та підвищеним ризиком ожиріння, високого кров'яного тиску та раку, але ніхто не досліджував, чи була пов'язана така їжа з передчасною смертю. Разом з цим учені відзначають, що виявили зв'язок між вживанням таких продуктів і ранньою смертю, але не стверджують, що така їжа безпосередньо викликає передчасну смерть.

Дослідники висунули гіпотезу, що ці продукти можуть укоротити життя, бо збільшують ризик хвороби серця, раку та інших захворювань. "Ультраоброблених продуктів стало значно більше за останні кілька десятиліть і вони можуть призвести до зростання кількості смертельних випадків від неінфекційних захворювань", - написали автори в своєму дослідженні.

Дослідники з університету Парижа проаналізували дані понад 44 тисяч дорослих у віці від 45 років, що проживають у Франції. Учасники, за якими спостерігали 7 років, періодично заповнювали анкети про продукти, які вони їли за попередні 24 години. Протягом періоду дослідження померло близько 600 учасників.

У середньому близько 30% відсотків калорій, які вживали учасники за день, походили з ультраоброблених продуктів. Із зростанням частки таких калорій на 10% було пов'язано з 14% підвищенням ризику смерті.

Зазначається, що дослідники враховували й інші фактори, які можуть вплинути на ризик смерті людини, такі як рівень доходу та рівень освіти, індекс маси тіла, фізична активність, куріння, загальне споживання калорій, споживання алкоголю та сімейний анамнез раку або хвороби серця.

Раніше науковці створили "планетарну дієту". 37 науковців з 16 країн світу вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету і зберегти здоров'я 11 мільйонів дорослих - саме стільки  щороку помирає від хронічних хвороб.

ВідеоТОП-5 продуктів, що підтримують молодість людини

Старіння організму неможливо зупинити. Але його можна сповільнити, насамперед завдяки зміні раціону та підтриманню здорового і активного способу життя. Сніданок дізнався, які продукти допоможуть довше залишатися молодими. 

ТОП-5 продуктів, що підтримують молодість людини

Залиште свій коментар

Вибір редакції