Учені знайшли найдавніший наскельний малюнок – на ньому зображено гібрид тварин і людей. Що відомо про дивне відкриття

Учені знайшли найдавніший наскельний малюнок – на ньому зображено гібрид тварин і людей. Що відомо про дивне відкриття

Adam Brumm/Ratno Sardi

Знайденому у вапняковій печері малюнку понад 40 тисяч років. Однак невдовзі він може бути зруйнованим.

Археологи відшукали на острові Сулавесі у Індонезії найстаріший витвір мистецтва у історії. Це – 4,5-метрова розповідь, намальована червоним пігментом на стіні печери, яка зображає загадкових гібридів людей і тварин.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Nature.

Витвір настільки старий, що на тисячі років випереджає печерне мистецтво у Європі і повністю змінює уявлення про еволюції наскельних малюнків давніх людей. Читайте більше у матеріалі ТСН.ua.

Наскельні малюнки

Найдавніший в історії людства наскельний малюнок було знайдено 2 роки тому. Створене мешканцями Сулавесі 44 тисяч років тому зображення простягається майже на 4,5 метра, має сюжет і зображає групу фігур – гібридів людей й тварин, також відомих як теріантропів, – які, ймовірно, полюють на свиней та карликових буйволів за допомогою чогось, що нагадує списи або мотузки.  

"Мисливці, зображені на скелі, є простими фігурами з тілами, що нагадують людські, проте їх зображено з головами (або іншими частинами тіла) тварин, рептилій та інших представників фауни, властивих для Сулавесі", – зазначив Адгі Агус Октавіана, співавтор дослідження та докторант університету Гріффіт в Австралії, передає CNN. 

Adam Brumm/Ratno Sardi

Знахідка повністю змінює уявлення вчених про еволюції наскального мистецтва. Раніше найдавнішим наскельним малюнком вважалося абстрактне зображення, знайдене у Європі, і створене близько 40 тисяч років тому. Більш складні зразки наскельного мистецтва датувалися не раніше ніж 35 тисячами років тому і зображали коней та інших тварин.  

Проте деталізовані сцени та теріантропи не зустрічалися у малюнках, молодших за 20 тисяч років.

"Цей найдавніший об'єкт печерного мистецтва людства, якому щонайменше 44 000 років, містить усі ключові компоненти, які співвідносяться з сучасними людськими когнітивними здібностями на кшталт ручних трафаретів, фігуративного мистецтва, сторітелінгу та релігійного мислення", – зазначив Максим Ауберт, автор дослідження та професор археологічних наук в університеті Гріффіт.

Adam Brumm/Ratno Sardi

За його словами, знахідка наштовхує на думку, що наскельні малюнки виникли значно раніше, ніж вважалося до цього, – ймовірно, ще у Африці, або відразу після того, як люди вийшли за її межі. Більше того, вона вказує на те, що близько 35 000 років не було раптового переходу палеолітичного мистецтва від простого до складного. Або, принаймні, цього не відбувалося у Південній Азії.

Встановити вік малюнка ученим вдалося за допомогою феномену, також відомого як "наскельний попкорн" – явище, коли зверху на малюнку накопичуються мінерали.  Науковці дослідили радіоактивний розпад таких елементів, як уран, і визначили вік зображення.

Що означають малюнки

З огляду на те, що теріантропи на малюнку стикаються з двома різними видами тварин, дослідники припускають, що це може бути зображенням полювання, у якому тварин спрямовують подалі від їхнього місця проживання просто до рук мисливців. 

Якщо це справді так, то наскельний малюнок також є найстарішим зафіксованим прикладом людської стратегії. Що ж до того, чому мисливці на зображенні мають елементи тварин, також є певні припущення. Учені зазначають, що, можливо, це виражало певні духовні роздуми ранніх індонезійців про особливий зв'язок між людьми і тваринами.

Учені сподіваються, що протягом подальших досліджень зможуть дізнатися більше про сюжет найстарішої у світі оповіді. Проте часу на це може бути обмаль.

"Поверхня печери відшаровується, ніби лущиться. Великі шматки з кожним роком зникають, і ми точно не знаємо, чому", – сказав Ауберт.

Однією з можливих причин є те, що кліматичні зміни вплинули на сезони мусонів і прискорили таким чином руйнування зображень. Іншою теорією є те, що за це відповідає місцеве забруднення. Наразі Ауберт намагається зібрати кошти, щоб оцифрувати печерні малюнки за допомогою лазерних сканерів і таким чином вберегти їх від руйнування. Загалом на Сулавесі існує 242 печери зі стародавніми зображеннями - щороку їхня кількість збільшується.

У Єгипті археологи знайшли 20 непограбованих саркофагів із муміями

У Єгипті археологи знайшли 20 непограбованих саркофагів із муміями

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація