Удар у спину, зайвий зуб та завите волосся: вчені розкрили таємницю 2600-річної мумії

Удар у спину, зайвий зуб та завите волосся: вчені розкрили таємницю 2600-річної мумії

Фото: Middle East Eye

У дівчини знайшли дві рідкісні вроджені аномалії.

Експерти з Королівського університету Белфаста і їхні колеги з інших університетів розкрили таємницю смерті загадкової 2600-річної мумії Такабуті. Вони визначили, що 20-річна дівчина стала жертвою вбивці. Про це повідомляє видання Middle east eye.

Саркофаг з мумією Такабуті привіз до Музею Ульстера в Белфасті ще 1834 року єгиптолог Томас Грег. Такабуті була загорнута в похоронний саван, а її груди прикрашала сітка з бірюзи. Ієрогліфи на саркофазі розшифрував єгиптолог Едвард Хінкс. Він з'ясував, що цю жінку звали Такабуті. На думку археологів, дівчина жила 2600 років тому. На момент своєї смерті вона була заміжня. Їй було 20 років, вона була господинею великого будинку в Фівах. За версією Хінкса, її батько був жерцем, який служив богу Сонця - Амону.

"В останні роки Такабуті піддалася скануванню за допомогою рентгенівських променів і комп'ютерної томографії, аналізу волосся і радіовуглецевому методу датування. Останнє показало, що вона жила близько 660 року до нашої ери, в кінці періоду правління XXV династії, - розповів співавтор роботи Грір Ремсі, музейний куратор.

Фото: Middle East Eye

Провівши комп’ютерну томографію мумії, вчені дізналися про рідкісні вроджені аномалії дівчини: додатковий зуб (33 замість 32), який зустрічається тільки у 0,02% населення та два додаткових хребці, які присутні тільки у двох відсотків людей.

Важливим відкриттям стало і те, що серце Такабуті залишилося неушкодженим. Річ у тім, що в Стародавньому Єгипті при муміфікації зазвичай виймали внутрішні органи. Більше того, серце зважували, щоб встановити, чи провела людина хороше життя чи ні. Якщо цей орган був важким, то вважалося, що його з'їсть демон Амміт, і тоді подорож у потойбічний світ зазнає невдачі.

Найважливішим відкриттям стало те, що вчені знайшли сліди насильницької смерті. Такабуті була смертельно поранена в спину, слід від леза знайшли в районі її лівого плеча, і смерть настала майже миттєво. Дівчина, скоріше за все, померла від втрати крові і була похована зі всіма почестями.

"Часто кажуть, що вона виглядає дуже мирно, лежачи в своїй труні, але тепер ми знаємо, що її останні хвилини були зовсім не такими, і що дівчина померла від руки іншого", - пояснила фахівець Ейлін Мерфі з Королівського університету в Белфасті.

Фото: Middle East Eye

Також науковці дізналися, що згідно з тестом ДНК, Такабуті генетично схожа на європейців - набагато більше, ніж сучасні єгиптяни.

Дослідники ще зазначили, що особливість загадкової 2600-річної мумії Такабуті полягає в її зачісці, оскільки дівчина завила своє каштанове волосся. Таким чином, вона відкидала типовий для того часу бритоголовий стиль.

Єгиптологи зазначають, що томографія допомогла їм розкрити вбивство 2600-річної давності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що британські дослідники відтворили голос єгипетської мумії, "відновивши" більшу частину її голосового тракту за допомогою медичних сканерів, 3D-друку та електронної гортані.

У Єгипті археологи знайшли 20 непограбованих саркофагів із муміями

У Єгипті археологи знайшли 20 непограбованих саркофагів із муміями

Повʼязані теми:

Наступна публікація