Український вчений зробив світове відкриття, що дозволить допомогти людям із вадами зору та слуху

Український вчений зробив світове відкриття, що дозволить допомогти людям із вадами зору та слуху

Антон Філіпчук / Фото: Фото Marta Ruiperez

33-річний науковець дізнався про механізм компенсації органів чуття. 

Вчений-нейрофізик з України Антон Філіпчук зробив важливе та проривне дослідження у сфері нейронауки, результати якого надалі можуть бути використані для покращення якості життя людей, які втратили зір чи слух.  

Результати кропіткої праці Філіпчука та його колег з  Інституту Нейронаук іспанського міста Аліканте опублікували у впливовому науковому виданні Nature Communications.

"Відкриття полягає у тому, що мозок мишей (а отже, імовірно, і людей) "знає" про наявність вад зору чи інших органів чуття ще до народження, та здатний запустити механізми компенсації ще до першого контакту з навколишнім світом", — пояснюють у спільноті випускників Ліцею Інформаційних Технологій при ДНУ, в якому вчився Філіпчук.

Раніше нейронаука базувалася на постулаті, що розвиток зон кори головного мозку, які відповідають за органи чуття — зір, слух та тактильні відчуття — відбувається після народження, під час взаємодії з довкіллям. Ученим вдалося встановити, зони мозку, які відповідають за відчуття, комунікують між собою ще до нашого народження.

"За допомогою техніки флуоресцентного кальцію, молекулярної біології та генетики, вчені відкрили феномен спонтанних ембріональних "кальцієвих хвиль" — сигналів, які розповсюджуються між сенсорними ядрами таламуса, комунікуючи різні сенсорні системи між собою без фактичного сенсорного досвіду. У разі, коли одна з сенсорних систем була пошкоджена до народження, кальцієві хвилі у таламусі запускали процес адаптації неушкоджених відчуттів ще під час ембріонального розвитку", — йдеться у повідомленні.

Автори дослідження наголошують, що його результати відкривають  нові перспективи для можливості покращення якості життя пацієнтів з втратою органів чуття.

Антон Філіпчук народився 1984 року у Кривому Розі та в 2001 року закінчив Ліцей Інформаційних Технологій при ДНУ. 2006-го він отримав диплом фізичного факультету Дніпропетровського Національного Університету, де і розпочав написання кандидатської дисертації.  2011-го Філіпчук захистив дисертацію з дослідження нейродегенеративних процесів при бічному аміотрофічному склерозі. Згодом українець розпочав свою наукову кар'єру  в Середземноморському інституті нейробіології (Марсель, Франція), досліджуючи хворобу Паркінсона.

Протягом останніх 4 років Філіпчук вивчає ембріональний розвиток сенсорних систем в Інституті нейронаук іспанського міста Аліканте.

Нагадаємо, раніше українська викладачка з Кропивницького Ганна Дудіч потрапила до фіналу всесвітнього конкурсу Global Teacher Prize – аналогу Нобелівської премії у сфері освіти. Українка опинилася у списку топ-50 педагогів світу із понад 20 тисяч учасників і тепер боротиметься за головний приз – 1 мільйон доларів

На що педагог збирається витратити кругленьку суму у разі виграшу —  читайте в інтерв'ю на ТСН.ua. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація