Уперше вчені за допомогою давньої ДНК спробували відтворити зовнішність загадкового предка людства

Уперше вчені за допомогою давньої ДНК спробували відтворити зовнішність загадкового предка людства

В людських популяціях і сьогодні залишається їхній слід.

Команда вчених з Ізраїлю та Іспанії спробувала відтворити анатомію загадкових денисовців – вимерлого виду людей, який близько 40 тисяч років тому жив в одних місцях з неандертальцями та сучасними людьми.

Про це повідомляє Science News із посиланням на роботу, опубліковану 19 вересня в журналі Cell.

Команду дослідників очолили генетики Девідом Гохманів і Лиран Кармель з Єврейського університету в Єрусалимі. Вони спробували відтворити фізичні особливості денисовців, беручи за основу те, як могли функціонувати їхні гени. Справа в тому, що останків цього виду зовсім мало -  кістка фаланги пальця руки дівчинки(її ДНК і використали в роботі), корінний зуб молодого чоловіка та фаланга пальця ноги.

Незважаючи на брак останків, денисівці залишили слід в еволюції нашого виду. Від наших предків вони відділилися близько 700 тисяч років тому, але коли сучасні люди і денисівців зустрілися знову сотні тисяч років потому, вони спарювалися, тож їхня ДНК залишилась в людських популяціях сьогодні.

За результатами дослідження цей давній вид міг мати велику грудну клітку, низький лоб та широкий таз. "Це перша реконструкція скелетної анатомії денисівця", - говорить Кармель. Художній малюнок, заснований на цьому кістяку, зображує темні широкі очі та широкий ніс.

Інформація була отримана на основні ділянок ДНК денисівця, що  регулюють активність генів, відповідальних за розвитку скелета.

Реакція наукової спільноти на цю роботу варіюються від оптимістичної цікавості до відвертого скептицизму. Остаточний вердикт точності портрета стародавньої дівчинки може поставити знахідка більших частин скелету Денисівської людини.

Нагадаємо, дослідники відшукали найстаріші рештки сучасної людини, знайдені за межами Африки. Це може повністю змінити уявлення про міграцію Homo Sapiens та їхню появу на теренах Європи. Про що йдеться у контраверсійній праці - читайте в матеріалі ТСН.ua.

Україна льодовикового періоду: чи є надія, що біля унікальної Старуні розпочнуть розкопки

Україна льодовикового періоду: чи є надія, що біля унікальної Старуні розпочнуть розкопки

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація