В Альпах лід став рожевим: це може мати тяжкі наслідки для клімату

В Альпах лід став рожевим: це може мати тяжкі наслідки для клімату

Фото: pixabay.com

Зазвичай лід відбиває понад 80% сонячного випромінювання назад в атмосферу.

Вчені в Італії досліджують загадкову появу рожевого льоду в Альпах, викликаного водоростями, які пришвидшують наслідки зміни клімату.

Про це пише Science Alert.

Є суперечки про те, звідки беруться водорості, але експерт Б'яджо Ді Мауро з Національної дослідницької ради Італії сказав, що рожевий сніг, спостережуваний на частинах льодовика Presena, ймовірно, викликаний тією ж рослиною, що знайшли в Гренландії. Там сніг став зеленим через те, що його вкрили зелені водорості.

Водорості не є небезпечними, це природне явище, яке відбувається під час весняних і літніх періодів в середніх широтах.

дослідник Ді Мауро, який вивчав водорості на льодовику Мортераш в Швейцарії

Рослина, відома як Ancylonema nordenskioeldii, присутня в так званій темній зоні Гренландії, де також тане лід. Зазвичай лід відбиває понад 80% сонячного випромінювання назад в атмосферу, але водорості затемнюють лід, тому він поглинає тепло і тане швидше.

У міру того, як швидко лід тане, з'являється більше водоростей, які дають життєво важливу воду і повітря і додають червоні відтінки до білого льоду в Пассо Гавія на висоті 2618 метрів. За словами дослідника, все, що затемнює сніг, змушує його танути.

"Ми намагаємося кількісно оцінити вплив інших явищ, крім людського, на перегрів Землі", - сказав Ді Мауро, зазначивши, що присутність туристів і підйомників також може впливати.

Туристи на льодовику нарікають на наслідки зміни клімату.

 

Перегрів планети - проблема, і останнє, що нам було потрібно, це водорості. На жаль, ми завдаємо незворотної шкоди. Думаю, ми вже перебуваємо на етапі неповернення. 

кажуть туристи

 

Нагадаємо, через аномально низькі температури над Північним полюсом на початку року там почала утворюватися нова озонова діра - зараз вона сягнула площі у рекордний мільйон квадратних кілометрів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація