В Антарктиці загадково померли тисячі імператорських пінгвінів. Як це сталось та чи загрожує виду повне зникнення

В Антарктиці загадково померли тисячі імператорських пінгвінів. Як це сталось та чи загрожує виду повне зникнення

Фото: Associated Press

Ученим за кілька років вдалося розкрити таємницю їхньої загибелі.

Друга за величиною колонія імператорських пінгвінів в Антарктиці безслідно зникла – це сталось ще 2016 року, коли загадково загинули понад 10 тисяч пташенят. На сьогодні її чисельність так і не відновилася.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Antarctic Science, передає The New York Times.

Раптове зникнення пінгвінів довго залишалось таємницею, втім зараз завдяки супутниковим знімкам вдалося з'ясувати, що з ними сталось. Наразі учені сперечаються про те, яка доля чекає на пінгвінів.

Загадкова загибель

Імператорські пінгвіни – найбільші та найважчі в світі. Незграбні на суші, вони не можуть підніматися на крижані гори і тому уразливі до теплої погоди і сильних вітрів. Окрім цього, пінгвіненята не можуть плавати, доки у них не з'явиться пір'я.

Фото: Associated Press

Тож для розмноження птахам необхідні надійні крижані платформи. Щорічно від 15 до 25 тисяч пар пінгвінів збиралися у затоці Галлі від квітня до грудня – вона була безпечним і досить холодним місцем, попри глобальне потепління. Втім від 2016-го року затока стала понурою і порожньою. Це довго залишалось загадкою, проте супутникові знімки, схоже, дали вченим відповідь. На їхню думку, надпотужне циклічне потепління Ель-Ніньйо завітало до місцевості зарано.

Через це крига сильно розтала, затоку огорнули потужні вітри, і для розмноження пінгвінів у звичний для них час вона стала непридатною. 2016-го це призвело до загибелі від 14,5 до 25 тисяч яєць та пташенят. Наступні три роки стали безпрецедентними для місцевості – пінгвіни фактично не розмножувались там.

Дослідники відстежують популяцію пінгвінів за слідами екскрементів. Затока Галлі:

Філ Тратан, співавтор газети і голова відділу охорони природи, зазначає: той факт, що імператорські пінгвіни постраждали у місці, яке вважалося ледь не найбезпечнішим для них, викликає серйозні побоювання.

Що тепер чекає на імператорських пінгвінів

Тратан пояснює, що популяція в затоці Галлі становила лише близько 8% імператорських пінгвінів у світі. Ця втрата, на його думку, не становить загрози для майбутнього виду. За його словами, в 54 колоніях в усьому світі проживає від 130 до 250 тисяч пар імператорських пінгвінів.

Разом з цим, інші вчені прогнозують різке скорочення чисельності імператорських пінгвінів до кінця століття – усе через зміни клімату. Стефані Дженуврієр, науковий співробітник Океанографічного інституту Вудс-Гоул в штаті Массачусетс, прогнозує 30-відсоткове скорочення світової популяції пінгвінів вже у найближчі десятиліття. І це при цьому, що в її розрахунки не входив випадок у затоці Галлі. Це, скоріш за все, лише погіршить прогнози.

Окрім цього, хоча з затоки пінгвіни зникли безслідно, деякі дорослі птахи мігрували в інші регіони. Кілька дослідників заявили, що надію дають дані супутників, з яких видно, що тварини після екстремальної події змогли переселитися в колонію під назвою Доусон-Ламбтон – за кілька десятків кілометрів від затоки Галлі. Там за останні кілька років кількість пінгвінів збільшилася більш ніж удесятеро.

Поселення пінгвінів біля льодовика Доусон-Лембтон:

Гізер Лінч, доцент кафедри екології та еволюції в Університеті Стоуні-Брук в Нью-Йорку, вважає це переселення "надзвичайно обнадійливим". Воно, за її словами, означає, що пінгвіни зможуть адаптуватися до зміни клімату, принаймні, на деякий час. У попередніх моделюваннях дослідники недооцінювали цю здатність пінгвінів і припускали, що їм не вдасться знайти інший притулок.

Учені сходяться на думці, що скорочення популяції у затоці Галлі проблематичне, адже було дуже стрімким. "Ніколи не знаєш, як близько ти до прірви, доки не стане занадто пізно, - сказала доктор Лінч, - і не варто сподіватись, що звідти можна спокійно повернутись назад".

Тим часом швидкість танення Гренландського льодовикового щита стрімко збільшується. За останні десять років кількість льоду, який він втратив, сягнула небачених масштабів. Чи означає це, що людству загрожує всесвітній потоп читайту матеріалі ТСН.ua.

Британські вчені розкрили таємницю зникнення імператорських пінгвінів в Антарктиді

Британські вчені розкрили таємницю зникнення імператорських пінгвінів в Антарктиді

Повʼязані теми:

Наступна публікація