В атмосферу Землі потай викидають заборонені озоноруйнівні речовини. Тепер учені вирахували винного

В атмосферу Землі потай викидають заборонені озоноруйнівні речовини. Тепер учені вирахували винного

Фото: pixabay.com

Країна ратифікувала угоду про заборону використання речовини, але, схоже, знехтувала нею.

Таємничим джерелом руйнівних для озону викидів, кількість яких невпинно зростає останнім часом, є східний Китай.

Про це йдеться у новому дослідженні, яке буде опубліковане в журналі Nature, передає Time.

Минулого року вчені виявили, що кількість хлорфторвуглеців в атмосфері, більш відомих як ХФВ, зростає попри міжнародну заборону на їхнє використання.

Аби з'ясувати, хто винен, група учених з усього світу використовувала комп'ютерні моделі та визначила джерело викиду газів.

"Ми використовували наші моделі, аби показати, що викиди ХФВ-11 з північно-східного Китаю збільшувалися приблизно на 7 тисяч тонн на рік від 2013 року, особливо в околицях провінцій Шаньдун і Хебей", - сказав Люк Вестерн, фахівець з моделювання атмосфери Бристольського університету.

Фото: Google Maps

ХФУ використовуються у промисловості, в основному у виробництві аерозолів, та сильно ушкоджують озоновий шар Землі. 1987 році США і близько двох десятків інших країн підписали Монреальський протокол, в якому було вирішено відмовитися від використання ХФВ. Китай ратифікував договір в 1991 році. Глобальна заборона на використання ХФВ діє від 2010 року.

Як зазначається, Міністерство закордонних справ Китаю поки що утрималось від коментарів щодо висновків дослідження.

Втім вчені наголошують, що їхня робота не виконана повністю. "Зараз вкрай важливо з'ясувати, які галузі відповідальні за нові викиди", - сказав Метт Рігбі, провідний автор дослідження.

Тим часом концентрація вуглекислого газу в атмосфері планети вперше за останні 800 тисяч років перевищила позначку 415 мільйонних часток. Ситуація, що склалася зараз, є безпрецедентною. Що це означає для планети та людства читайте в матеріалі ТСН.ua.

Швидка мода вбиває планету: як купувати, аби не шкодити екології

Швидка мода вбиває планету: як купувати, аби не шкодити екології

Повʼязані теми:

Наступна публікація