В Індії у жінки виникла середньовічна хвороба через приймання ліків проти мігрені

В Індії у жінки виникла середньовічна хвороба через приймання ліків проти мігрені

Фото: iflscience.com

Хвороба спричинила ампутацію пальця на нозі.

В Індії у жінки діагностували середньовічну хворобу, відому як "вогонь святого Антонія”: вона відчувала сильний пекучий біль у ногах.

Про це пише IFL Science.

24-річна дівчинка звернулася до лікарів через сильне печіння в обох ногах: воно відчувалося на ділянці від пальців ніг до середини стегон. Її ноги також стали знебарвленими, і їй було важко ходити.

Коли лікарі оглянули її, то виявили, що її ноги були холодними на дотик, і вони не могли відчувати пульс в підколінній і дорсальній артеріях, які постачають кров до нижніх кінцівок і ступней. Комп'ютерна томографія (КТ) показала звуження артерій, після чого їй дали розріджувач крові - гепарин. 

Пацієнтка приймала препарат від мігрені за чотири дні до появи болю. Зазвичай це було б безпечно в запропонованій дозі, але ускладнення можуть виникнути в поєднанні з іншими препаратами. Жінка також приймала ритонавір для лікування ВІЛ, який придушував фермент CYP3A4 в її організмі, що призводило до підвищення рівня ерготаміну в її організмі.

За два тижні після лікування і припинення приймання ліків кровотік в ногах поліпшився. Біль в її ногах зменшився, вони стали теплішими, коли збільшився кровотік. На жаль, один з її пальців довелося ампутувати через гангрену.

Її хвороба була набагато більш поширена в середньовічні часи, ніж сьогодні. Так, лікарі поставили діагноз "ерготизм" - це хвороба, викликана прийманням занадто великої кількості спориння..

Традиційно захворювання викликалося грибком Claviceps purpurea у зараженого жита та інших основних зернових культур в континентальній Європі. Хвороба викликає гангрену через обмежений кровотік, лущення шкіри, судомні симптоми, такі як хворобливі судоми, а також манія і психоз.

Нагадаємо, японський делікатес сашимі може заразити їдця низкою неприємних водних паразитів. Так, у 25-річної жінки з Японії у мигдалику завівся круглий черв'як.

Повʼязані теми:

Наступна публікація