В Північному Льодовитому океані увесь лід може зникнути до 2050 року - учені

В Північному Льодовитому океані увесь лід може зникнути до 2050 року - учені

Фото: Sciencealert

Це посилить ефект глобального потепління.

Вчені показали нову кліматичну модель, за якої видно, що арктичний лід може зникнути за 30 років.

Про це пише Science Alert.

Протягом мільйонів років в Арктиці взимку арктичний морський лід розширюється, а влітку - скорочується, оскільки підвищений вплив сонячних променів його "повертає" назад в океан.

В епоху антропогенної зміни клімату припливи і відливи цього вічного циклу стали порушуватися. Протягом десятиліть загальне охоплення арктичного морського льоду скорочувалося, зменшуючись із кожним роком. Проте Арктика, як завжди, залишалася вкритою морським льодом навіть влітку. 

Новий аналіз численних кліматичних моделей пророкує, що Північний Льодовитий океан стане вільним від льоду влітку всього за кілька десятиліть і навіть до середини цього століття навіть за найкращого сценарію, в якому викиди CO2 в атмосферу значно скорочені.

За словами вчених, це може посилити ефект глобального потепління, який відчуває світ наразі, адже за меншої кількості льоду в Арктиці в регіоні може відбиватися менше сонячного світла, а це означає, що планета поглинає ще більше тепла і стає гарячішою.

Нагадаємо, через аномально низькі температури над Північним полюсом на початку року там почала утворюватися нова озонова діра - зараз вона сягнула площі у рекордний мільйон квадратних кілометрів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація