Учені дізналися причину кисневої катастрофи

Учені дізналися причину кисневої катастрофи

Фото: NASA

Учені звернули увагу на проміжок часу, протягом якого інтенсивно формувалися континенти.

Геофізики з США, Китаю і Японії заявляють, що знайшли можливу причину різкого зростання концентрації кисню в атмосфері Землі, після чого вона стала придатною для життя складних багатоклітинних організмів (кисневої катастрофи – ред.)

Як пише Лента.ru, в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience, говориться, що підвищення кисню в атмосфері стародавньої Землі відбувалося в два етапи: 2,5-2,7 і 2-2,5 мільярда років тому.

Учені звернули увагу на перший проміжок часу, протягом якого на планеті інтенсивно відбувалося формування континентів.

Причиною збагачення киснем атмосфери планети вчені назвали тектонічну активність. Насичення повітряної оболонки Землі газом відбувалося в два етапи. На першому в складі земної кори кварцеві породи прийшли на зміну залізо-магнієвим базитам. Це призвело до зниження окислювальної здатності літосфери і зростання кисню в газовій оболонці планети.

Пізніше в процесі накопичення в літосфері вуглекислого газу відбувалося поступове вивільнення кисню у газову оболонку на межі атмосфера-гідросфера. Саме так відбулося підвищення концентрації кисню в атмосфері планети до сучасних значень.

Раніше повідомлялося, що вчені перенесли термін настання кисневої катастрофи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація