Вчені пояснили, як протизаплідні таблетки спричиняють різкі зміни настрою

Вчені пояснили, як протизаплідні таблетки спричиняють різкі зміни настрою

Фото: Pexels

Постійна присутність збільшеного таблетками гормону окситоцину може негативно вплинути на емоційний стан жінки.

Дослідники із США виявили, що протизаплідні таблетки впливають на рівні гормонів "любові" - окситоцин, які, своєю чергою, можуть спричиняти зміни настрою.

Про це пише IFL Science.

Протизаплідні таблетки дають жінкам можливість контролювати своє сексуальне і репродуктивне здоров'я. Жінки використовують їх із усвідомленням того, що існує цілий ряд побічних ефектів, зокрема, зміна настрою. Нове дослідження вказало на потенційну причину цих емоційних змін, і це пов'язано з впливом таблеток на рівні так званого "гормону любові" - окситоцину.

Аналізуючи зразки крові 185 молодих жінок з США, середній вік яких становив 21,2 року, дослідники визначили, що у тих, хто приймав протизаплідні таблетки, рівень гормону був значно вищий, ніж у тих, хто їх не вживав. Хоча раніше було показано, що окситоцин зменшує тривогу, постійна присутність гормону може завдати негативного впливу на емоційне життя жінки.

Постійно підвищений рівень окситоцину може означати, що він не виділяється так само динамічно, як при нормальних умовах. Саме ця динаміка важлива для нашого емоційного життя. Це може пояснити, чому такі почуття, як близькість, прихильність і любов, змінюються у деяких жінок, які використовують протизаплідні таблетки.

дослідник Майкл Вінтердал

За словами науковця, для тих, хто відчуває дикі перепади настрою, відсутність позитивного соціального зворотного зв'язку з часом може сприяти розвитку депресії.

Відзначається, що жінки, які отримували протизаплідні таблетки, мали більш високий рівень задоволеності показниками життя, ніж ті, хто цього не робив. Як обговорювалося в дослідженні, це може бути результатом складної взаємодії між станом стосунків, сексуальною активністю, а також використанням таблетки.

Нагадаємо, люди, які одужали після коронавірусу, можуть знову почуватися жвавими і здоровими. Але дослідники закликають почекати ще 30 днів, перш ніж знову займатися сексом. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація