Вчені розкрили таємницю гігантської хмари на Марсі

Вчені розкрили таємницю гігантської хмари на Марсі

Події на світилі змінили космічну погоду.

Вчені місії Mars Express розгадали таємницю шлейфу над Марсом. Вперше незвичайну хмару на аномально великий висоті (250 кілометрів - ред) виявили в 2012 році астрономи-любителі.

У 2012 році шлейф утворився за десять годин і простягався над територією площею 500 тисяч квадратних кілометрів і зник через десять діб.

Структура розташовувалася набагато вище області, в якій з вуглекислого газу і води могли б сформуватися хмари. Між тим, як звернули увагу вчені, шлейф існував в іоносфері (верхній частині атмосфери - ред), де газова оболонка планети взаємодіє з зарядженими частинками від Сонця.

Вчені показали, що за часом поява аномального шлейфу на Марсі збігається з викидом корональної маси від Сонця. Події на світилі змінили космічну погоду і призвели, як вважають вчені, до короткочасного збільшення швидкості витікання плазми (з утворенням шлейфу) з атмосфери Марса.

Нагадаємо, що європейська станція Mars Express зі спущеним зондом Beagle 2 вирушила до Марсу в 2003 році. Їй вдалося виявити шапку з водяного льоду на південному полюсі Червоної планети і знайти в її атмосфері метан. Спуск Beagle 2 на поверхню планети відбувся 25 грудня 2003 року.

Нагадаємо, що орбітальний супутник Mars Odyssey зробив знімок фрагмента ділянки Червоної планети, яка отримала назву "хвилі Гіпербореї". Фрагмент поверхні розташований між кратером Ескоріал і каньйоном Північний. "Хвилі Гіпербореї", які показані на знімку, - це піщані дюни, котрі розташовані в районі північного полюса Марса недалеко від його полярної шапки. Свою назву місцевість отримала за характерний рельєф місцевості.

У НАСА презентували роботів, котрі досліджуватимуть Марс

У НАСА презентували роботів, котрі досліджуватимуть Марс

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація