Вчені розповіли, який тип людей зміг пристосуватися до пандемії коронавірусу найшвидше

Вчені розповіли, який тип людей зміг пристосуватися до пандемії коронавірусу найшвидше

Фото: unsplash.com

Виявилося, що люди мають змогу швидко впоратися зі стресом.

Нове дослідження показало, що у стресових подіях, зокрема, під час пандемії коронавірусу, "психологічна імунна система" здатна прийти в норму набагато швидше, ніж вважалося раніше. 

Про це пише Forbes.

Коли трапляється сильний стресор, він вибиває нас з колії. Ми відчуваємо, що у нас немає контролю, і ми просто не забуваємо бути собою. Ми завжди думали, що ми зможемо повернути собі відчуття нормального життя, тільки коли стрес зникне.

співавтор дослідження Тревор Фолк, професор Школи бізнесу Роберта Сміта в Університеті Меріленда

Однак дослідження його команди показали, що "психологічне відновлення" від стресових подій може початися, поки ми все ще боремося з цим досвідом.

У дослідженні взяли участь 122 співробітники, які проводили опитування кілька разів на день протягом двох тижнів на предмет того, як пандемія Covid-19 вплинула на їхнє життя. Дослідження розпочалося 16 березня 2020 року, всього через два дні після того, як Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що Covid-19 досяг глобального пандемічного статусу.

Дослідження було зосереджено на тому, як швидко люди повертаються до форми "нормальності".

Учасники дослідження повідомляли про високий рівень безпорадності і недостовірності в перші дні дослідження, адже пандемія вирвала у них почуття контролю.

Люди почувалися менш безпорадними і більш автентичними - навіть коли їхній суб'єктивний рівень стресу підвищувався. Темпи, в яких люди знову почувалися нормально, вражають і підкреслюють, наскільки стійкими ми можемо бути перед обличчям безпрецедентних викликів.

сказав Фулк

За іронією долі, найбільш адаптивні учасники цього дослідження були також найбільш "невротичними" за стандартним психологічним визначенням. Ті, хто відчував найвищі рівні "тривоги, депресії і самосвідомості" на початку, мали тенденцію до одужання більш швидкими темпами.

Хоча це дослідження не пояснює чому, попередні дослідження показали, що "здоровий невротизм" може привести до більшої пильності і проактивності за переживання стресових подій.

Загалом більшість учасників почали повертатися до норми набагато швидше, ніж очікувалося, повідомили дослідники.

Нагадаємо, епідеміологи створили карту, на якій розподілили активності та повсякденні справи за рівнем ризику заразитися COVID-19.

Повʼязані теми:

Наступна публікація