Вчені створили "мембрану на чипі", яка дозволить швидше знайти ліки від COVID-19

Вчені створили "мембрану на чипі", яка дозволить швидше знайти ліки від COVID-19

Вчені створили "мембрану на чипі", яка дозволить швидше знайти ліки від COVID-19

Фото: EurekAlert

Вчені створили полегшений формат типу скринінгу з живими клітинами, який використовує фармацевтична промисловість.

Дослідники розробили “мембрану на чипі” людських клітин, яка дозволяє безперервно відстежувати, як ліки і інфекційні агенти взаємодіють з клітинами, і незабаром може бути використана для тестування потенційних ліків-кандидатів на COVID-19.

Про це пише Eurek Alert.

Дослідники з Кембриджського університету, Корнельського університету і Стенфордського університету кажуть, що їхній пристрій може імітувати клітини будь-якого типу - бактеріальні, людські або навіть жорсткі клітинні стінки рослин. Їхні дослідження показали, як COVID-19 атакує клітинні мембрани людини і, що більш важливо, як він може блокуватися.

Пристрої були сформовані на чипах, зберігаючи орієнтацію і функціональність клітинної мембрани, і успішно використовувалися для контролю активності іонних каналів, класу білків в клітинах людини, які є мішенню для понад 60% затверджених фармацевтичних препаратів. 

Клітинні мембрани відіграють центральну роль у біологічній передачі сигналів, контролюючи все - від полегшення болю до зараження вірусом. Вони грають роль воротаря між клітиною і зовнішнім світом. 

Пристрій використовує електронний чип для вимірювання будь-яких змін в вищерозміщеній мембрані, витягнутій з клітини, що дозволяє вченим безпечно і легко зрозуміти, як клітина взаємодіє sз зовнішнім світом.

Оскільки мембрани виробляються з клітин людини, це те саме, що і робити біопсію поверхні цієї клітини - є весь матеріал, який повинен бути присутнім, включаючи білки і ліпіди, але немає жодних проблем з використанням живих клітин.

доцент кафедри хімічної та біомолекулярної інженерії в Корнеллі Сьюзан Деніел

За словами іншої авторки дослідження, пристрій може бути розміром з людську клітину і легко виготовлятися в масивах, що дозволяє нам виконувати кілька вимірів одночасно.

Нагадаємо, німецька компанія BioNTech і фармацевтичний гігант Pfizer повідомили про позитивні попередні результати спільного проєкту з розробки вакцини проти коронавірусу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація