Вчені вперше зафіксували, що свині почали використовувати інструменти

Дослідники поки що не розуміють, навіщо вони це роблять.

Свині почали використовувати інструменти! Вчені зафіксували, як сім'я вісайської бородавочної свині, яка перебуває на межі зникнення, використовувала палиці для копання та будівництва гнізда.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Mammalian Biology, передає CNN.

Співавторка дослідження Мередіт Рут-Бернштейн, еколог охорони природи, наткнулася на знахідку в паризькому зоопарку, де вона стала свідком, як доросла бородавочна свиня на ім'я Присцилла щось копала з палицею в роті.

"Вона відклала кілька листочків, перенесла їх на інше місце на кургані і трохи копала носом", - написала вчена у своїх спостереженнях. "Одного разу вона взяла плоский шматок кори розміром 10 см х 40 см, який лежав на тому кургані і, тримаючи його в роті, використовувала його для риття, підняття та відштовхування ґрунту назад, досить енергійно і швидко".

Присцилла настільки захопила Рут-Бернштейна, що вона неодноразово відвідувала зоопарк у 2015, 2016 та 2017 роках з командою дослідників, щоб побачити, як свиня та її сородичі будуть використовувати інструменти.

Під час першого візиту тварини нічого з ними не робили, але наступного року Присцила та її потомство перемістили палиці, щоб копати та будувати гніздо. Самець Присцилли Біллі також копав палицею, хоча його спроби були "незграбними" порівняно з жіночими членами його сім'ї.

У 2017 році Присцилла сім разів копала за допомогою палиці. 

Але у дослідженні зазначається, що копання палицею в роті менш ефективно в порівнянні з копанням копитами або мордами. То чому ж тоді свині це робили?

Вчені вважають, що тварини можуть просто насолоджуватися цим. Але це також може бути поведінка, обумовлена ​​фізичною неадекватністю. Або, можливо, така поведінка справді корисна для побудови гнізд, і люди просто ще не знають чому. Дослідження не могло визначити, чому свині продовжують копати.

У будь-якому випадку про таку поведінку, мабуть, дізналися усі члени родини Присцилли. Вісайські бородавочні свині живуть сім'ями і, як і людські діти, вивчають одне одного, щоб дізнатися, як потрібно вчиняти правильно.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація