Вчені з США визначили найкращі тканини для саморобних захисних масок

Вчені з США визначили найкращі тканини для саморобних захисних масок

Фото: Associated Press

Найгірше працюють одношарові маски.

Американські вчені протестували різні типи тканин, з яких можна пошити маску, на ефективність і визначили найкращі матеріали для захисту.

Про це пише Science Alert.

Дослідники з Аргонської національної лабораторії і Чиказького університету в США створили спеціальну аерозольну установку, у якій виробляються мікрокраплі рідини і шматочки твердої матерії різних розмірів. Вона розпилювала аерозоль, діаметр окремих частинок якого становив кілька десятків нанометрів.

На цій установці тестували маски із різних видів тканин та із різною кількістю шарів, підраховуючи число частинок, які просочилися крызб них. 

"Ми провели ці дослідження для декількох поширених тканин, включаючи бавовну, шовк, шифон, фланель, різні синтетичні матеріали і їх комбінації", - сказано в публікації.

У такий спосіб дослідники встановили, що найгірше справляється із завданням одношарова маска, яка зупиняла деякі типи аерозолів, однак пропускала частинки інших розмірів. Натомість багатошарові маски впоралися краще. Рівень фільтрації становив не менше 80%. Однак найкращими виявилися комбіновані маски, в яких об’єднали шовк і цупку бавовняну тканину: такий захист "зупинив" 99% аерозолю. 

Міністерство охорони здоров'я України теж дало рекомендації щодо засобів індивідуального захисту та пояснило чим різняться типи масок та респіратори.

Згідно з новим дослідженням, аби уникнути поширення нового коронавірусу краще витирати руки паперовими рушниками, аніж висушувати у повітряних сушарах.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

риєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Школярка із Харкова шиє захисні маски та роздає їх безкоштовно

Школярка із Харкова шиє захисні маски та роздає їх безкоштовно

Повʼязані теми:

Наступна публікація