Вчені змогли керувати живою мишою через смартфон: як це працює і для чого знадобився кокаїн

Вчені змогли керувати живою мишою через смартфон: як це працює і для чого знадобився кокаїн

Фото: pixabay.com

Технологію можна буде використовувати можна в інших імплантах і медичних пристроях.

Група дослідників і співробітників KAIST сконструювала крихітний мозковий імплант, який можна заряджати за допомогою бездротової мережі ззовні. Завдяки цьому, корейські вчені змогли керувати живою мишею за допомогою смартфона.

Про це йдеться на сайті Корейського передового інституту науки і технологій (KAIST).

Неврологи успішно протестували ці імплантати на мишах і продемонстрували їхню здатність керувати поведінкою. Дослідникам довелося вколоти тварині кокаїн, щоб та не проявляла своєї поведінки, а науковці мали змогу керувати нею за допомогою програми на смартфоні.

Головною перевагою нового імпланта є можливість бездротової зарядки. Таким чином не доведеться виконувати хірургічного втручання у разі розрядки. Ще однією перевагою технології називають поліпшену якість досліджень на тваринах. Раніше науковцям доводилося підключати чипи до зовнішньої електроніки, а тварин обмежувати в рухах, щоб вони нічого не пошкодили.

Науковці прогнозують, що технологію можна буде використовувати можна в інших імплантах і медичних пристроях.

Нагадаємо, що 28 серпня американський бізнесмен та винахідник Ілон Маск представив оновлений нейроінтерфейс Neuralink. На довгоочікуваній презентації він показав "чиповану" свинку, якій вживили прилад. До презентації і під час неї Маск назвав багато амбітних ідей із застосування Neuralink: від лікування паралічу до відеоігор. Утім, фахівці ставляться до заяв бізнесмена скептично.

Повʼязані теми:

Наступна публікація