Від зарплати до шлюбу: учені виявили величезний вплив хлопчиків на долю їхніх сестер-близнюків

Від зарплати до шлюбу: учені виявили величезний вплив хлопчиків на долю їхніх сестер-близнюків

Фото: pixabay.com

В усьому "звинувачують" вплив тестостерону.

Масштабне дослідження виявило, що дівчата, які починають своє життя, ділячи материнську утробу з братом-близнюком, в подальшому рідше здобувають вищу освіту і виходять заміж, а також народжують менше дітей і менше заробляють.

Про це йдеться у статті, опублікованій в PNAS.

Американські та норвезькі дослідники обробили інформацію про близько 14 тисяч норвезьких дітей, які з'явилися на світ в 1967-1978 роках.

Підсумки були такими: для дівчат з різностатевих пар близнюків ймовірність не отримати вищу освіту виявилася на 15% нижче, ніж для дівчат з одностатевих пар. Також вони на 3,9% частіше кидали коледж, на 11,7% рідше виходили заміж до 32 років і народжували на 5,8% менше дітей. Окрім цього, вони на 3,2% частіше залишалися без роботи і на 8,6% менше заробляли.

Як зазначається, учені також спостерігали і за групою дітей, чий брат-близнюк помер протягом першого року життя. І всі ці значення не суттєво відрізнялися в цій групі дівчат, що виключає вплив подальшого виховання.

Це дозволяє покласти провину за зміни в їхньому житті на так званий пренатальний тестостерон, - незважаючи на те, що у дослідників не було даних про його концентрацію в крові. Так, дівчата піддаються впливу тестостерону їхніх братів в утробі через навколоплідні води чи кровоток матері.

Разом з цим, згідно з дослідженням, життя хлопчиків з різностатевих пар близнюків ніяк не відрізнялася від їхніх однолітків, тобто цей ефект працює лише однобічно.

Водночас автори роботи наголошують, що не вважають вплив хлопчиків на їхніх сестер-близнюків "позитивним" або "негативним". Можливо, дівчатка з різностатевих пар виявилися успішнішими в інших сферах, які вчені не враховували.

Як зазначається, такі дослідження є важливими, адже в світі почало з'являтися більше близнюків у зв'язку зі штучним заплідненням.

Нагадаємо, в Австралії жінка народила дуже рідкісних напівідентичних близнюків – медики реєструють такий випадок лише вдруге. Цей тип є унікальним - зазвичай такі ембріони не виживають.

Топ-5 поширених міфів про вагітність та їх розвінчання

Топ-5 поширених міфів про вагітність та їх розвінчання

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація