Відео з песиками та кривляння блогерів збирають мільйони переглядів у TikTok. Що відомо про китайську соцмережу та чому у неї вже мільярд користувачів

Нова китайська соцмережа користується небаченою популярністю серед підлітків.

Нещодавно світ сколихнуло опубліковане на TikTok віральне відео з котиком, що робить різноманітні рухи під пісню Chordettes Mr.Sandman  1954 року. Воно набрало 6,8 мільйона переглядів та 1,2 мільйона лайків усього за 24 години від публікації.

Частково це сталося завдяки особливим алгоритмам популярної серед підлітків китайської соцмережі, кількість користувачів якої вже перетнула один мільярд.Чим особлива TikTok, чому її користувачі набирають до 50 мільйонів підписників та для чого вона потрібна  – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Що таке TikTok і як працює

Застосунок TikTok було створено китайською компанією ByteDance 2016 року під назвою Douyin. Це додаток, призначений для створення та поширення невеликих відео вертикального формату, а також живих трансляцій.

На світовому ринку платформу було запущено 2018 року, після чого кількість користувачів програми сягнула понад 500 мільйонів у 150 країнах світу.

У першій половині 2018 року TikTok став найбільш завантажуваним застосунком на AppStore та обійшов YouTube, WhatsApp і Instagram. А вже у лютому 2019 кількість завантажень додатку у всьому світі сягнула мільярда. Наразі сервіс доступний 75 мовами та набуває усе більшої популярності у всьому світі.

Особливість TikTok полягає у тому, що платформа подає контент у вигляді нескінченної стрічки відео – максимальна тривалість кожного з них 15 секунд.

TikTok дає можливість кожному бути творцем, використовуючи свій смартфон, та прагне створити спільноту, у якій користувачі ділилися б своєю пристрастю та творчим хистом у відео.

ByteDance

Для підбору відео соцмережа використовує систему алгоритмів. Штучний інтелект вивчає, що подобається користувачеві від моменту, коли він уперше відкрив застосунок, і пропонує на основі цього релевантний контент.  

Тобто, замість стрічки, наповненої контентом друзів та родичів, користувачеві пропонується індивідуально створена добірка. Навігація у застосунку здійснюється за допомогою гортання вверх та вниз.

Подібно до інших соцмереж TikTok має фільтри, стікери, а також хештеги, що спрощують навігацію контентом, наприклад, за допомогою них можна шукати певні челенджі, жарти або відео специфічної тематики.

Тут можна переписуватися з іншими користувачами та підписуватися на них, як і у будь-якій іншій соцмережі.

Платформа також заохочує користувачі спілкуватися між собою за допомогою відео та робити "відеовідповіді" або ж своєрідні "дуети" – копіювати відео іншого користувача та додавати своє поряд.

Проте однією з основних "фішок" сервісу є величезна звукова бібліотека, де наявне майже усе – від пісень до уривків з телевізійних шоу, YouTube-відео та контенту інших користувачів TikTok.  

Хто та для чого використовує TikTok

Основна аудиторія сервісу – підлітки. Більшість контент-мейкерів віком від 16 до 20 років.  Одна з причин популярності додатку, яка зростає, полягає у тому, що оскільки платформа базує підбір контенту на алгоритмах, навіть новачок може після одного відео швидко отримати доступ до широкої аудиторії та набути популярності у TikTok.

Так, наприклад, авторка вірального відео з котиком – 17-річна канадська Джейд Тейлор-Раян – приєдналася до платформи лише місяць тому, однак її відео лише за 24 години від публікації набрало понад 6,8 мільйона переглядів та 1,2 мільйона лайків.

Найпопулярнішими акаунтом на TikTok з 34 мільйонами підписників є однойменний профіль @tiktok, де публікуються  новини про останні оновлення та акції сервісу.

На другому місці – акаунт американської співачки та зірки YouTube Лорен Грей @lorengray, на якому вона робить кумедні пародії на інших виконавців та постить відео розважального вмісту. Наразі на неї підписано 33 мільйони користувачів.

У топі й американська співачка Baby Ariel – у неї 29,8 мільйона підписників, а відео, де вона робить кумедні вирази обличчя на камеру, танцює та просто розповідає жарти, набирають до мільйона переглядів.

Проте не лише знаменитості набирають на TikTok шалені перегляди. Акаунт померанського шпіца Джиффа @jiffpom має близько 20 мільйонів фоловерів. Відео, опубліковані на ньому, зображають Джиффа у різних образах – наприклад, у худі, рожевих окулярах. На одному з роликів Джифф навіть займається аеробікою, а на іншому – кумедно рухає вушками.

Майже 20 мільйонів підписників має й 16-річний індійський актор та інфлюенсер Ріяз Алі, що у своїх роликах танцює під музику, робить реакції та активно популяризує індійську культуру. Що ж Douyin, то тут найбільшу популярність мають китайська акторка Ділраба Ділмурат – 54,4 мільйона підписників – та актор Чен Хе, відомий своєю роллю у популярному китайському сіткомі iPartment. У нього 54 мільйони фоловерів.

Акаунти на TikTok мають також популярні зірки  Брітні Спірс, Аріана Гранде, Ед Ширан, Кеті Пері, Дуа Ліпа тощо. Профіль Аріани Гранде, у якому вона піблікує смішні відео, на кшталт цього, у якому вона їздить на дитячому велосипеді, набирає 15,4 мільйона підписників.

Активізм та реклама у TikTok

Проте популярними у TikTok є не лише розважальні відео. Користуються сервісом й активісти. Серед популярних хештегів соціального спрямування #Globalwarning ("глобальне попередження") – англійською звучання нагадує термін global warming ("глобальне потепління"), #metoo та #lgbt.

Їхні користувачі використовують для висвітлення нагальних у світі проблем. Так, 31-річна британська Ганна Грейс, є однією з екоактивісток платформи. На одному зі своїх відео дівчина розмалювала своє тіло у зелений та блакитний колір, що символізувало річки, траву та дерева,  а потім почала додавати на це тло різноманітні елементи на кшталт доріг, багатоповерхівок та смітників. У кінці дерева загинули, водойми стали засміченими, а майже вся трава висохла.

Пост подібної тематики зробила й 16-річна Гана Мартін. Дівчина захоплюється мейкапом та майстерністю накладання гриму. Одного разу Гана вирішили показати за допомогою цього згубні наслідки того, як люди знищують океан.

Спершу вона розфарбувала частину обличчя та шию, зобразивши океан та його мешканців, а потім змінила малюнок таким чином, що дельфін заплутався у тенетах, а черепаха – у пластику.

Усе більшої популярності TikTok поступово набуває й серед рекламодавців. Привабливість сервісу для них полягає у його віральності – адже інші користувачі можуть почати використовувати спонсороване відео, і таким чином останнє стає досить органічним контентом.

За що критикують TikTok

Примітно, що попри популярність TikTok, яка постійно зростає, нерідко піддають критиці з різних причин. Основними є – збиранння даних про користувачів.  Відповідно до правил  політики сервісу, наявних на сайті, компанія накопичує величезний масив інформації про своїх юзерів.

У лютому цього року Федеральна комісія з торгівлі США оштрафувала материнську компанію BiteDance на 5,7 мільйона доларів за зберігання персональної інформації про дітей, яким менше 13 років, без згоди на те батьків. Сервіс запам'ятовував імена юних користувачів, адреси електронної пошти та їхню локацію.

Ми збираємо, зокрема, наступну інформацію про вас: ваші контактні дані, контент, що ви створюєте, ваше місцерозташування і дані кредитної карти. Ми також збираємо інформацію, що ви надаєте нам через сторонніх провайдерів соціальних мереж, а також технічну та поведінкову інформацію про використання вами Платформи. Ми також збираємо інформацію, що міститься у повідомленнях, що ви надсилаєте через нашу Платформу, та ваші контакти, якщо ви надаєте нам доступ до телефонної книги на телефоні.

Політика TikTok

Унаслідок цього у квітні Tik Tok встановив вікові обмеження для користувачів – тепер вони мають бути старшими за 13 років.Є й інший бік проблеми – сервіс частко критикують за неприйнятний контент.

Так, 3 квітня цього року у Індії додаток заборонили через те, що він нібито "заохочує порнографію" та містить неприйнятний контент. Невдовзі після цього  Google, і Apple видалили TikTok з Google Play і App Store.Проте компанія невдовзі заявила, що видалила понад 6 мільйонів відеороликів, які порушують їхню політику, і заборону було знято.

Марк Цукерберг оголосив нову стратегію Facebook щодо захисту особистої інформації та переписок

Марк Цукерберг оголосив нову стратегію Facebook щодо захисту особистої інформації та переписок

Повʼязані теми:

Наступна публікація