Втрата роботи і доступу до послуг з планування сім'ї: в ООН б'ють на сполох через наслідки пандемії для мільйонів жінок

Втрата роботи і доступу до послуг з планування сім'ї: в ООН б'ють на сполох через наслідки пандемії для мільйонів жінок

Фото: Associated Press

В Організації кажуть, що жінки через пандемію мусять обирати між роботою і доглядом за дітьми.

Мільйони жінок у світі в результаті пандемії коронавірусу втратили доступ до послуг з планування сім'ї, таких як сучасні протизаплідні засоби і послуги з переривання вагітності. Також COVID-19 негативно вплинув на жінок, які через пандемію втрачають роботу. 

Про це йдеться на сайті CBS News з посиланням на дослідників із Фонду народонаселення (ЮНФПА) ООН.

Фонд ООН у галузі народонаселення на основі даних з 115 країн з низьким і середнім рівнем доходів виявив, що втрата послуг з планування сім'ї приблизно за три місяці, ймовірно, призвела до 1,4 мільйона небажаних вагітностей. 

"Основна історія полягає в тому, що COVID дійсно завдав руйнівний збиток жіночому тілі і їхньому життю. Жінки, які зіткнулися з цим порушенням, можуть зіткнутися з наслідками на все життя", - сказала Наталія Канем, виконавча директорка ЮНФПА. 

В ЮНФПА заявляють, що в квітні і травні обсяг послуг із планування сім'ї різко впав, але чимало країн змогли відновити до них доступ. Наталія Канем наголосила, що відновити ситуацію може саме вакцинація від коронавірусу, завдяки якій людство зможе поступово повернутися до нормального життя.

Крім того, зазначається, що торік у США понад 2 мільйони жінок покинули роботу і їхня участь у робочій діяльності впала до найнижчого рівня від 1988 року. Значні втрати робочих місць сталися в таких галузях: готельний бізнес і роздрібна торгівля. А закриття шкіл і дитячих садків змушує жінок обирати між оплачуваною роботою і доглядом за дітьми.

На початку пандемії ЮНФПА припускав, що упродовж шестимісячного карантину, кількість жінок, які не змогли використати сучасні протизаплідні засоби, сягне 47 млн. Також навесні дослідники були стурбовані тим, що пандемія може "серйозно підірвати прогрес у напрямі розширення доступу до засобів контролю народжуваності, скорочення масштабів гендерного насильства і поліпшення материнського здоров'я".

Нагадаємо, 11 березня 2021 року річниця з моменту оголошення ВООЗ про пандемію коронавірусу у світі. За цей період в Україні 1 425 522 осіб захворіли на COVID-19. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація