Взяти під контроль свої дані: смартфон-стартапи кинули виклик Google та Apple

Взяти під контроль свої дані: смартфон-стартапи кинули виклик Google та Apple

Фото: unsplash.com

Два стартапи сподіваються, що їхні користувачі відмовляться від Google.

В той час, як Google наголошує на високому захисті даних, надаючи користувачам більше контролю над зібраною інформацією про них, технічний гігант стежить за кожним їхнім кроком, навіть, коли каже, що це не так.

Нещодавнє розслідування The Associated Press встановило, що багато служб Google на пристроях Android та Apple зберігають дані про місцезнаходження користувачів, навіть коли вони вимкнули цю опцію в налаштуваннях конфіденційності. До того ж, Google фіксує кожен пошук в інтернеті та перегляд відео на YouTube, пише DW.

Технологічний гігант також купує дані у додатків, які не належать Google, а потім об'єднує статистику з іншими даними, які є на смартфонах. Це робиться для створення найбільш повного профілю поведінки користувачів, який потім продається рекламодавцям з великим прибутком.

"Якщо у вас телефон Android, а це 74 відсотків користувачів глобальних смартфонів, то ви щодня надсилаєте в Google 12 мегабайт (МБ) персональних даних, тоді як iPhone надсилає близько 6 Мб", - попередив Гаель Дюваль, розробник конфіденційної операційної системи для смартфонів (ОС), відомої як /e/.

За підтримки тисяч прихильників кампанії на сайті фінансування творчих проєктів за схемою краудфандингу Kickstarter, Дюваль створив некомерційну організацію для розробки "повністю "розГугленої" мобільної екосистеми", що ставить конфіденційність та безпеку в центр всього.

Програмне забезпечення, разом із захищеним сховищем, електронною поштою, календарем, пошуком та магазином додатків, не надсилає в Google жодних даних, тому технічний гігант не знає, що користувач існує, навіть, якщо у нього смартфон із вбудованим програмним забезпеченням. 

В той час, як /e/ зосередився на операційній системі, інший заснований у Сан-Франциско стартап під назвою Purism, зібрав за допомогою краудфандингу 2,6 мільйона доларів (2,4 мільйона євро), щоб створити власний конфіденційний смартфон.

Продаж телефону Librem 5 розпочався наприкінці минулого року і зовні він схожий на будь-який телефон Android. Цей пристрій працює на власній операційній системі PureOS і обіцяє не збирати дані користувачів для отримання прибутку.

"Наші програми не фіксують і не обмінюються даними з маркетинговими фірмами, а наш веб-переглядач за замовчуванням відповідає пошуковій системі, яка поважає конфіденційність користувачів", - сказав головний співробітник служби безпеки компанії Purism Кайл Ранкін.

Творці стверджують, що їхні операційні системи /e/ і PureOS значно ускладнюють "секретний доступ" до телефону користувача для хакерів чи розвідувальних агенцій. Тобто, дані краще захищені від шпигунства чи кібератак.

Обидві операційні системи мають широкий спектр власних додатків, які допомагають захистити користувачів від небезпечних альтернатив у магазині Google Play. /e/ також надає користувачам можливість завантажувати додатки для Android та пропонує кожному "оцінку конфіденційності" на основі того, наскільки вони захищають дані користувачів. 

Телефон компанії Purism - Librem 5 коштує 749 доларів, але щоб купити його потрібно чекати близько 6 місяців. Операційна система /e/ встановлена за замовчуванням на декількох моделях Samsung Galaxy, але телефони наразі постачаються лише в межах Європи.

Крім того, технічно підковані користувачі можуть завантажувати /e/ та встановити її безпосередньо на свій смартфон. За словами Дюваля, вона працює на майже 90 моделях Android.

Як повідомлялося, компанія Facebook наймала сотні сторонніх підрядників для розшифрування голосових повідомлень користувачів сервісів, що належать корпорації. 

Українець-відмінник ЗНО відмовився від роботи в Google і Facebook

Українець-відмінник ЗНО відмовився від роботи в Google і Facebook

Повʼязані теми:

Наступна публікація