Як правильно смажити картоплю, щоб не отримати рак. Поради науковців

Як правильно смажити картоплю, щоб не отримати рак. Поради науковців

Фото: freerangestock.com

Можливі наслідки впливу небезпечних речовин включають збільшення ризику розвитку онкологічних захворювань і вплив на нервову та репродуктивну системи.

Хліб, чипси і картопля повинні бути приготовані до золотисто-жовтого кольору, а не коричневого. Таким чином зменшується споживання хімічних речовин, які можуть викликати рак.

Про це попередили в британському Агентстві харчових стандартів (FSA), передає BBC. 

Учені рекомендують ретельно дотримуватися інструкцій для приготування їжі, щоб уникнути потемніння.

Так, під час обсмаження крохмалистих продуктів за високої температури, утворюється акриламід. У FSA також наголосили, що картопля не має зберігатися в холодильнику, оскільки рівень цукру в ній зростає за низьких температур, потенційно збільшуючи кількість акриламіду, який є в багатьох харчових продуктах різних видів і є природним побічним продуктом процесу приготування їжі.

Найвищі показники цієї речовини виявлені в харчових продуктах з високим вмістом крохмалю, які були приготовані вище 120 градусів за Цельсієм: чипси, хліб, сухі сніданки, печиво, крекери, тістечка, кава. Він також може з'явитися під час домашнього приготування продуктів з крохмалем, наприклад, тостів. Що темніший їхній колір, то більше в них акриламіду.

У Агентстві харчових стандартів зауважують, що невідомо, скільки саме акриламіду можуть вживати люди, однак стверджують, що ми вживаємо з їжею занадто багато цієї речовини. Тож учені радять людям зробити невеликі зміни в приготуванні їжі:

1) Смажте та випікайте крохмалисті продукти (хліб, картопля, коренеплоди) до золотисто-жовтого кольору, а не коричневого

2) Не тримайте сиру картоплю в холодильнику - зберігайте її в прохолодному, захищеному від світла місці, з температурою вище 6 градусів.

3) Уважно дотримуйтесь інструкцій для приготування їжі при розігріванні чипсів, піци, смаженої картоплі 

4) Виробіть для себе збалансовану дієту, яка включає п'ять порцій овочів і фруктів на день, а також крохмалисті вуглеводи

Дослідження на тваринах показали, що акриламід є токсичним для ДНК і викликає рак. Учені припускають, що такий самий вплив він має і на людей, хоча досі не мають переконливих доказів.

Можливі наслідки впливу акриламіду включають збільшення ризику розвитку раку і вплив на нервову та репродуктивну системи.

Раніше учені встановили, що не лише фастфуд псує здоров'я людей, але й його упаковка. За результатами дослідження, люди, що вживають шкідливу їжу, мають на 40% більший ризик потрапляння шкідливих хімічних речовин до їхнього організму. Зокрема йдеться про фталати, які часто містяться в упаковках фастфуду – групу хімікатів, що використовуються для пом'якшення та збільшення гнучкості пластика та вінілу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація